Pluimpot krijgt rol bij inspectie Twentekanalen | Maritiem Nederland
Nieuws
Inspectievaartuig Pluimpot is beschikbaar dankzij een bijzondere samenwerking van RWS en Rijksrederij.

Pluimpot krijgt rol bij inspectie Twentekanalenredactie | maandag 1 maart 2021
Binnenvaart, Baggeren

Deze maand begint Rijkswaterstaat met de verruiming van de Twentekanalen. Voor de inspecties maakt RWS gebruik van de ruim veertig jaar oude 'Pluimpot'. De inzet van de Pluimpot is mogelijk door een bijzondere samenwerking van Rijkswaterstaat en de Rijksrederij.

Het 16 m lange schip is gebouwd in 1980 en heeft al heel wat vaarkilometers erop zitten. Het schip dankt zijn naam aan de getijdegeul Pluimpot bij Tholen. Deze geul werd in het kader van de Deltawerken in de jaren vijftig afgesloten van de zee.

Twee proefvakken

De Twentekanalen zijn een belangrijke logistieke schakel voor het vervoer van goederen over water, naar de havens van Almelo, Hengelo en Enschede. Door het kanaal te verruimen kunnen grotere en zwaarder beladen schepen straks veiliger en vlotter varen op de Twentekanalen.

De verruiming van de Twentekanalen is in oktober gegund aan een consortium van Van Oord, Hakkers en Beens. Voordat de aannemer deze zomer begint met het vervangen van de damwanden en het baggeren, wordt de werkwijze in mei verfijnd in twee proefvakken. Het ene proefvak bevindt zich op de hoofdtak tussen sluis Delden en de gemeentekade Delden en de andere op de zijtak naar Almelo aan de zuidzijde van de Linschotbrug.

In de proefvakken optimaliseert Rijkswaterstaat de werkwijze van het vervangen van de damwanden, het baggeren en het aanbrengen van de laag van zand en bentoniet. "Tijdens de proeven monitoren we de grondwaterstand. Met de opgedane ervaring uit de proefvakken kunnen we na de zomervakantie vlot en efficiënt te werk gaan", aldus RWS.

Kwelgevoelige delen

Tijdens het baggeren wordt een deel van de kanaalbodem verwijderd en wordt de waterdichtheid van de bodem aangetast. De delen van het kanaal die kwelgevoelig zijn, worden kort na het baggeren afgedekt met een mengsel van zand en bentoniet, een kleisoort die opzwelt en de bodem zo afdicht. 

Langs en achter de damwanden van het Twentekanaal staat veel riet en groeien planten over de damwanden. Om ervoor te zorgen dat we straks goed bij de damwanden kunnen, start Rijkswaterstaat in maart op diverse plekken langs het kanaal met het maaien van het riet en overhangende struiken. De aannemer werkt volgens een ecologisch werkprotocol, om dier en milieu zo min mogelijk te verstoren.

Werk achter de schermen

Voordat de aannemer aan de slag gaat werkt hij het ontwerp voor het kanaal, de zwaaikommen, de gemeentekade Delden en de wachtplaatsen bij Sluis Hengelo uit. Om dit goed te kunnen doen worden de exacte maten buiten ingemeten en de samenstelling van de bodem op diverse locaties vastgelegd.

Daarnaast is Rijkswaterstaat achter de schermen bezig met het aanvragen van diverse vergunningen en worden er gesprekken gevoerd met de gemeenten, waterschappen en bedrijven. Tevens speurt Rijkswaterstaat naar mogelijke explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Mochten er explosieven worden gevonden, dan worden deze voor de aanvang van de werkzaamheden verwijderd.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland