Pleidooi voor 3D-printen in de maritieme sector | Maritiem Nederland
Nieuws
Peter Sander, Manager Emerging Technologies & Concepts bij Airbus.

Pleidooi voor 3D-printen in de maritieme sectorRedactie | woensdag 18 november 2015
Maritieme Cluster, Jachtbouw & Watersport

Het ontwerp en de productie van componenten in de maritieme sector staan aan de vooravond van een revolutie dankzij 3D-printen of additive layer manufacturing.

Dat zei Peter Sander, Manager Emerging Technologies & Concepts bij Airbus Industries tijdens de opening van de METSTRADE show in de Amsterdam RAI op 17 november.

Voor een publiek van honderden professionals uit de internationale (mega)jachtbouw en zijn toeleveranciers sprak Sander over het grote aantal onderdelen in de Airbus A350 die via 3D-printen - of additive layer manufacturing (ALM) - worden gefabriceerd. In het vlaggenschip van Airbus zitten meer dan 1.000 via ALM gefabriceerde onderdelen.

'Het verdienmodel verandert, maritieme bedrijven moeten hun onderzoek versnellen'

Sander heeft 35 jaar ervaring in de luchtvaartindustrie en vaart in een door hemzelf gerestaureerd jacht uit de jaren zestig. "3D-printen gaat het verdienmodel van de maritieme maakindustrie sterk doen veranderen en het onderzoek naar deze manier van fabriceren moet versneld worden als je mee wilt blijven doen."

Zelfs kritische onderdelen van vliegtuigen worden via 3D-printen gemaakt. Sander: "De FAA (Federal Aviation Administration, red.) heeft al motoronderdelen gecertificeerd voor passagierstoestellen die via ALM gefabriceerd worden. Onderdelen zijn tot 35 procent lichter, productiekosten kunnen tot 90 procent dalen, de productietijd gaat omlaag en ontwerpers kunnen veel creatiever omgaan met de vorm van componenten." Bovendien vindt er bij 3D-printen minder verspilling van materiaal plaats.

Stel je een enkel blok staal voor waar je een S-vormige holte in wilt boren - erg lastig via traditionele metaalbewerkingsmethoden. Via 3D-printen of ALM is het mogelijk om uit één stuk materiaal bestaande onderdelen te maken met in het midden één of meerdere complex gevormde holtes.

Lees meer over de uitdagingen voor het gebruik van 3D-printen in de maritieme sector.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland