Plannen Heerema voor grootste semi-afzinkbaar kraanschip | Maritiem Nederland
Nieuws
Momenteel is de Thialf nog het grootste kraanschip ter wereld. Foto: HMC

Plannen Heerema voor grootste semi-afzinkbaar kraanschip

Vijfendertig jaar na het in de vaart brengen van de zelfvarende semi-afzinkbare kraanplatforms ‘Balder’ en ‘Hermod’ overweegt offshore dienstverlener Heerema opnieuw een semi-submersible crane vessel (SSCV) in de vaart te brengen, ditmaal nog groter en sneller.

Heerema Marine Contractors, dochterbedrijf van de Zwitsers-Nederlandse Heerema Group, voert momenteel oriënterende gesprekken met werven over een mogelijke order voor dit megagrote semi-afzinkbare kraanschip. Het schip moet twee kranen krijgen die in tandem lasten met een gewicht tot 20.000 metrische tonnen kunnen hijsen.

Daarmee moet deze nieuweling nog een stuk krachtiger worden dan de in 1985 voor rekening van het Amerikaanse J. Ray McDermott gebouwde Thialf die in staat is tot 14.200 (in tandem) te hijsen. De in 1978 in opdracht van Heerema gebouwde Balder en Hermod zijn met een hijscapaciteit van respectievelijk 6350 mt. en 8165 mt. een stuk minder sterk.

Door de ervaringen met dit scheepstype over de afgelopen 35 jaar is het scheepsontwerp geoptimaliseerd. Dit moet ertoe leiden dat de nieuweling ook een stuk sneller kan varen dan de oudere SSCV’s. Dat is van belang om tussen de verschillende, belangrijkste werkgebieden voor de kraanschepen in de Golf van Mexico, op de Noordzee, voor de kust van Angola en het Midden-Oosten te kunnen switchen.

Als het plan doorgaat en de order volgend jaar wordt geplaatst, moet de nieuweling in 2017 in de vaart komen. De kosten bedragen naar verwachting meer dan een miljard euro.

Partners Maritiem Nederland