Nieuws
Het eerste vaste LNG-bunkerstation moet het gebruik van LNG voor transport over water een boost geven.

PitPoint opent eerste vast LNG-bunkerstation in EuropaRedactie | vrijdag 1 november 2019
Binnenvaart

In de Niehler Hafen in Keulen heeft PitPont.LNG het eerste vaste LNG-bunkerstation voor binnenvaartschepen in Europa geopend. Het bunkerstation is een nieuwe stap in de vergroening van het transport over water.

PitPoint.LNG is bezig een Europese LNG-infrastructuur te ontwikkelen voor zwaar transportvervoer over weg en water (met subsidie van de Europese Unie). De strategische ligging van het station tussen Basel en Rotterdam en de goede toegankelijkheid waren redenen om voor de haven van Keulen te kiezen.

Transitiebrandstof

LNG is op dit moment een goede transitiebrandstof voor (zwaar) transport over water. Vergeleken met dieselmotoren produceren LNG-motoren tot 20 procent minder CO₂, ten minste 80 procent minder NOₓ en ruim 99 procent minder fijnstof. Hiermee draagt LNG direct bij aan de verbetering van de luchtkwaliteit. LNG wordt een 'transitiebrandstof' genoemd als opstapje richting het nog schonere bio-LNG.

Shore-to-ship bunkering

Met de komst van dit vaste bunkerstation aan Europa's drukste waterweg is nu ook verdere invulling gegeven aan de benodigde LNG-infrastructuur, waardoor het varen op LNG toegankelijker is gemaakt. Waar LNG-schepen bij truck-to-ship bunkering eerst een aanvraag moesten doen en een afspraak in moesten plannen om LNG af te nemen, kan dit met shore-to-ship bunkering nu sneller en eenvoudiger via de krachtige pompen van het station. Het vaste bunkerstation is daarnaast 24/7 toegankelijk. In de nabije toekomst wordt het mogelijk om twee schepen tegelijkertijd te laten bunkeren.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland