Pioneering Spirit moet nog dit jaar eerste platform van zee halen | Maritiem Nederland
Nieuws
De Pioneering Spirit op de afbouwlocatie in de Alexiahaven op de Tweede Maasvlakte.

Pioneering Spirit moet nog dit jaar eerste platform van zee halen

Een jaar later dan gepland maar het ziet er nu toch echt naar uit dat het mega-hefschip de ‘Pioneering Spirit’ van Allseas nog dit jaar zijn eerste te slopen productieplatform van zee gaat halen.

Allseas-woordvoerder Jeroen Hagelstein laat desgevraagd weten dat het bedrijf van Edward Heerema op dit moment (medio juni-red.) in de laatste fase zit van de installatie en de inbedrijfstelling van de hefsystemen. “Vorig weekend zijn we begonnen met de zogenaamde load tests van het topsides-liftsysteem. Er worden telkens twee balken tegelijkertijd getest. Samen heffen ze een last van 7200 ton”, aldus Hagelstein. Dit hefsysteem betreft de in totaal twaalf 65 meter lange balken op de dubbele boeg. Voor het van zee halen van een platform vaart de 382 meter lange en 124 meter brede catamaran met de twee boegen links en rechts van het platform waarna de balken eronder worden geschoven. Via het uit het schip pompen van het ballastwater moet de dan op de balken liggende topside van zijn onderstel losraken.

Het hefsysteem moet platforms tot maar liefst 48.000 ton aankunnen. Met de levering van componenten voor dit unieke, volledig in eigen huis door Edward Heerema en zijn ingenieurs ontworpen hefsysteem waren echter geruime tijd problemen wat een belangrijke oorzaak was van de opgelopen vertraging. Daarnaast heeft ook het monteren van dit complexe hefsysteem meer tijd gekost dan was verwacht. Achter op het schip komt nog een hijssysteem voor het van de zeebodem halen van de sokkels, meestal jackets, van de platforms. Dit systeem moet 25.000 ton aankunnen.

De load tests duren nog een aantal weken. “Daarna varen we uit voor het testen van het topsides-liftsysteem in de Nederlandse sector van de Noordzee”, aldus de woordvoerder. Dat testen gebeurt met een speciaal hiervoor gebouwd testframe van een 60 meter hoge jacket met daarop een platform waarop twee grote tanks zijn geïnstalleerd die worden gevuld met water. Daarmee wordt een bovenbouwgewicht van 5500 ton gerealiseerd. De planning is dat dit begin augustus plaatsvindt.

Aansluitend vaart de Pioneering Spirit naar de Noorse sector van de Noordzee voor de verwijdering van het 13.000 ton wegende Yme platform voor Repsol (voorheen Talisman) en SBM. In de loop van volgend jaar gaat het schip dan aan het werk voor Shell UK voor het van zee halen van vier topsides en een jacket in het Brent-veld. De topsides wegen 16.000 tot 30.000 ton en de jacket 24.000 ton. Vervolgens moet de Pioneering Spirit in opdracht van het Noorse Statoil drie topsides installeren in het Johan Sverdrup-veld.

Mooi drone-filmpje van de Pioneering Spirit:

Partners Maritiem Nederland