‘Pieter Schelte’ komt naar Rotterdam | Maritiem Nederland
Nieuws
De Pieter Schelte van offshore specialist Allseas.

‘Pieter Schelte’ komt naar Rotterdam

Redactie | woensdag 16 juli 2014
Offshore, Scheepsbouw, Grootste schepen, Pioneering Spirit

De Pieter Schelte, het grootste schip ter wereld, wordt in de Rotterdamse haven afgemonteerd.  Eigenaar en ontwerper Allseas en Havenbedrijf Rotterdam hebben daartoe een overeenkomst gesloten. Het is de bedoeling dat ‘Pieter Schelte’ begin 2015 in Rotterdam arriveert.

De Pieter Schelte is 382 meter lang en 124 meter breed. De lengte in combinatie met de enorme breedte maakt het schip uniek. Pieter Schelte is bestemd voor het installeren of weghalen van bovenbouw- en onderbouw-constructies van grote offshore olie- en gasplatforms in één stuk. Het schip heeft een dubbele boeg, zodat het platforms kan omvatten. Tevens wordt het schip uitgerust voor het leggen van grote pijpleidingen en is het ook in die hoedanigheid het grootste ter wereld. Het schip kan bovenbouwconstructies van offshore-platforms tot 48.000 ton en onderbouwconstructies tot 25.000 ton heffen.

Pieter Schelte wordt afgemonteerd in de Alexiahaven. In het binnenmeer van Maasvlakte 2 is momenteel de benodigde ruimte aanwezig. Speciaal voor het schip wordt daar een put gebaggerd. In de Rotterdamse haven zullen de 65 meter lange balken van het hefsysteem worden geïnstalleerd. De hijsbalken worden in Italië gebouwd en komen per schip naar Nederland.

Lees ook het interview met Allseas CEO Edward Heerema over dit tot de verbeelding sprekende gevaarte.

Partners Maritiem Nederland