Passen en meten in Rotterdamse haven | Maritiem Nederland
Nieuws

Passen en meten in Rotterdamse haven

Janny Kok | maandag 17 maart 2008

Passen en meten in Rotterdamse haven

We mogen spreken van een uitstekend jaar waarin het gewicht in containers meer was dan dat van olie”, aldus president-directeur Hans Smits van Havenbedrijf Rotterdam (HbR). Hij zei dit eind december als toelichting op het voorlopige overslagresultaat dat uitkwam op 406,2 miljoen ton. Voor 2008 verwacht het havenbedrijf een groei tot waarschijnlijk 420 miljoen ton.

 

Smits sprak ook over de uitdagingen om die groei op te vangen. De Rotterdamse haven barst bijna uit zijn voegen nu er nog maar ongeveer 300 hectare kan worden uitgeven. Daarom wordt de roep om oplossingen voor zowel het ruimtegebrek als de dichtslibbende A15 groter. De bereikbaarheid van de haven is immers in het geding. Smits ziet nog wel ‘lucht’ in de doorstroming van goederen als de Euromax Terminal, de Delta Barge “ Feeder Terminal en de heringerichte Hanno Terminal dit jaar operationeel worden. Maar er is een actieprogramma nodig met als speerpunten duurzaamheid, bereikbaarheid en ruimte om deze stijging niet te belemmeren.

 

Smits constateert dat oplossingen als het dempen van een stuk van de Waalhaven, co-siting (meerdere bedrijven op één fabrieksterrein, red.) in de chemische industrie en verhoging van de productiviteit bij ECT en andere containeroverslagbedrijven wat soelaas bieden. “Elke hectare is er een”, aldus de HbRtopman die hoopt dat de aanleg van de Maasvlakte 2 in september eindelijk zijn beslag krijgt. “Ik hoop dat de procedurele gang van zaken bij Maasvlakte 2 een keerpunt betekent voor de manier waarop we in Nederland met dit soort projecten omgaan.”

Partners Maritiem Nederland