Partyschip Blue Rhapsody vaart op afgewerkt frituurvet | Maritiem Nederland
Nieuws
Partyship Blue Rhapsody heeft de primeur.

Partyschip Blue Rhapsody vaart op afgewerkt frituurvetRedactie | dinsdag 10 december 2019
Cruise

De 'Blue Rhapsody' van rederij Constant in Beweging uit Arnhem heeft voor het eerst gevaren op 100 procent HVO (hydrotreated vegetable oil) van GoodFuels. Voor het evenement ‘Club Colorique’ van de organisatie VARO Energy werd het partyschip gebunkerd met brandstof vervaardigd uit rest- en afvalstromen. 

Een meer gelijkmatige verbranding van HVO leidt tot een homogenere verbranding en daarmee tot lagere NOx- en PM-emissies. Een stap vooruit als het gaat om een schonere evenementenwereld, aldus VARO.

VARO wilde het event 'Club Colorique' dit jaar vieren op een schip dat in staat is om CO2-neutraal te varen. De motoren van het schip voldoen al aan de norm om met de schone brandstof HVO te kunnen varen. “Alle success stories beginnen op een witte bladzijde, zo ook dit concept voor een zinnenprikkelend feest én een schonere wereld”, aldus Rick Klop, Country Manager Benelux & France namens VARO. “Toen wij de aanvraag binnenkregen voor het varen op CO2-neutrale brandstof, hebben wij direct onderzoek gedaan naar de mogelijkheden. Wij zijn verheugd dat wij als eerste varende evenementenlocatie een stap zetten richting een schonere toekomst als het gaat om brandstofgebruik”, aldus Constant Geerling.

Afgewerkt frituurvet

De brandstof is gemaakt van rest- en afvalstromen, zoals afgewerkt frituurvet of andere grondstoffen van de afvalindustrie, in dit geval crude tall oil (CTO). Reinplus Fiwado en GoodFuels – de bedrijven die de brandstof leveren – hebben ruime ervaring met havenautoriteiten en de kustwacht, waarmee de operationele en technische haalbaarheid van HVO in bestaande scheepsmotoren en -infrastructuur over de afgelopen vier jaar is aangetoond.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Betabanen

Partners Maritiem Nederland