Overslag Rotterdam groeit licht in derde kwartaal | Maritiem Nederland
Nieuws
Het grootste containerschip ter wereld, MSC Gülsün, deed onlangs de haven van Rotterdam aan.

Overslag Rotterdam groeit licht in derde kwartaalRedactie | maandag 21 oktober 2019
Havenbedrijf Rotterdam

De overslag aan goederen in de Rotterdamse haven kwam in het derde kwartaal uit op 112,4 miljoen ton, 1 procent meer dan in dezelfde periode van 2018. De overslag van containers, ruwe olie, LNG en biomassa liet een groei zien. Het volume in kolen en minerale olieproducten loopt (verder) terug.

Allard Castelein, CEO van het Havenbedrijf Rotterdam, spreekt van een "gezonde groei bij containers", een van de strategische speerpunten van HbR. "Zorgelijk is dat de relatie tussen grote handelsblokken in de wereld gespannen blijft, evenals de aanhoudende onzekerheid over de invoering van handelstarieven na Brexit.”

Meer biomassa

Tot en met het derde kwartaal werd 55,9 miljoen ton droog massagoed overgeslagen, 1,4 procent minder dan vorig jaar. IJzerertsoverslag groeide met 2 procent. De groei vond vooral plaats in het eerste halfjaar. De laatste maanden zijn staalondernemingen afwachtend met het aanvullen van voorraden. Dit komt vooral door de inzakkende (Duitse) automobielproductie. De overslag van energiekolen liep fors terug na een sterk begin in 2019. De terugloop hangt samen met het sterk dalende aandeel van steen- en bruinkool in de Duitse stroomproductie en van onderhoud aan de Maasvlaktecentrales. Biomassa bleef fors groeien (+84%) als gevolg van meer bijstook in kolencentrales. De overslag van agribulk bleef vrijwel gelijk aan vorig jaar.

De overslag van nat massagoed bedroeg tot en met het derde kwartaal 159,5 miljoen ton. Vrijwel gelijk aan het volume van vorig jaar. De overslag van ruwe olie steeg met 2,8 procent. Er was meer aanvoer omdat de raffinaderijen in Rotterdam en in Antwerpen – die wordt beleverd via Rotterdam – meer productie draaiden na de investeringen in installaties die in de afgelopen jaren zijn gedaan.

LNG in de lift

Het segment minerale olieproducten liet een daling zien van ruim 10 procent. Dit is het resultaat van veel minder wereldhandel in stookolie, een trend die al enkele jaren gaande is. Wel is een lichte toename waarneembaar in de overslag van andere brandstoffen zoals diesel.

De overslag van LNG groeide opnieuw sterk (+46% in de eerste drie kwartalen). Volgens HbR is er sprake van een hoger verbruik in Europa van gas dat gewonnen is in de Atlantische regio. Voorheen werd dat gas vaak in Azië verkocht.

Containers en breakbulk

De overslag van containers in tonnen was tot en met het derde kwartaal 3,3 procent hoger dan vorig jaar.In het derde kwartaal vlakte de groei af. Dit werd veroorzaakt door een algehele groeivertraging van de wereldhandel en een daling van shortsea-volumes naar de oostelijke Middellandse zee.

Overig stukgoed (onder meer aluminium, staal en papier) groeide tot en met het derde kwartaal met 4,4 procent.  Ook zware lading en speciale projecten zoals casco’s voor binnenvaartschepen zorgden voor meer tonnen.

Het RoRo-segment kende een grillig verloop. In aanloop naar de eerste Brexit-datum werden er veel extra voorraden ingeslagen in het eerste kwartaal. Na uitstel van Brexit tot 31 oktober daalden de volumes in de periode april-augustus. In september trokken de volumes weer aan. De verwachting is dat de groei doorzet in oktober in aanloop naar de nieuwe Brexit-datum.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland