Overname Royal IHC door maritiem consortium | Maritiem Nederland
Nieuws
Royal IHC heeft grote werven in Kinderdijk en Krimpen a/d IJssel.

Overname Royal IHC door maritiem consortiumRedactie | donderdag 30 april 2020
Maritieme Cluster, Scheepsbouw

Royal IHC komt niet in handen van zijn Chinese concurrenten. Een maritiem consortium en kredietverlenende banken, waaronder ABN Amro, ING en Rabobank, werken mee aan de redding. Ook het kabinet draagt een steentje bij. Het consortium, bestaande uit HAL Investments, de Belgische investeerder Ackermans & Van Haaren, MerweOord en Huisman uit Schiedam nemen IHC over. 

De overnemende partijen richten een Stichting continuïteit op. Hiermee wil het consortium "de leidende technologie van Royal IHC en Royal IHC als belangrijke spil in het maritieme cluster behouden". Het maritieme cluster in Nederland maar ook in België was vooral beducht voor een overname van IHC door een Chinese partij. 

De principeovereenkomst wordt mede mogelijk gemaakt doordat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een kortlopend overbruggingskrediet en garantiefaciliteit zal verstrekken en het ministerie van Financiën vanuit de exportkredietverzekering bijdraagt aan een oplossing. De Staat ondersteunt daarmee het behoud van de hoogwaardige technologie en werkgelegenheid voor Nederland.

Van Oord en DEME

MerweOord is de familieholding van de familie Van Oord en is voor 78,5 procent eigenaar van bagger- en offshoreconcern Van Oord. Ackermans & Van Haaren is onder meer aandeelhouder van de Belgische baggeraar en maritieme aannemer DEME, een belangrijke klant van IHC. Voor de overname was IHC in handen van drie aandeelhouders: de Rotterdamse investeringsmaatschappij Indofin, Rabo Capital en het personeel.

Nieuwe CEO en CFO

Gerben Eggink zal als interim‐CEO Royal IHC door de nieuwe fase leiden. Dave Vander Heyde treedt terug als CEO. Eggink heeft ervaring met het succesvol leiden van organisaties in transitie. Hij was eerder actief als CEO bij onder meer de Gardline Group en Smit Lamnalco.

Met ingang van april is Paul van der Harten gestart als nieuwe CFO van IHC. Hij was eerder werkzaam als CFO van AEG Power Solutions en daarvoor actief in diverse financiële functies bij OMV en Royal Dutch Shell.

Met de komende overname en herkapitalisatie krijgt IHC een aanzienlijke financiële injectie en weer een sterke balans, wat nodig is om hoogwaardige schepen en equipment te blijven ontwikkelen. Het gaat daarbij om zowel nieuw eigen vermogen, alsmede nieuwe kredietfaciliteiten. Atradius DSB heeft als exportkredietverzekeraar haar steun voor toekomstige exportprojecten toegezegd.

Zeer innovatief bedrijf

“De acquisitie en herfinanciering van Royal IHC door een maritiem consortium is bijzonder goed nieuws en van groot belang voor de gehele maritieme maakindustrie", zegt NMT-directeur Roel de Graaf. "IHC is wereldleider op het gebied van baggertechnologie en is met haar ketenpartners aanjager van maritieme innovaties. Jaarlijks investeert het concern tussen 3 en 4 procent van haar omzet in innovatie. Zij is daarmee één van de top-50 innovatieve bedrijven in Nederland. We hebben grote waardering voor de inzet alle betrokken partijen, niet in de laatste plaats de overheid, om met deze stap bij te dragen aan het behoud van de strategisch belangrijke maritieme industrie in Nederland.“

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland