Overname Dockwise door Boskalis bijna rond | Maritiem Nederland
Nieuws
Het zwareladingschip ‘Fjord’ van het door Dockwise overgenomen Fairstar.

Overname Dockwise door Boskalis bijna rondAntoon Oosting | woensdag 13 februari 2013
Offshore, Baggeren, Boskalis

De overname van specialist in zware zeetransporten Dockwise door baggeraar Boskalis is zo goed als beklonken.

Met 83,5 procent van de aandelen aan Boskalis gebonden, in eigendom (33 procent) of via onherroepelijke toezeggingen (50 procent), kan Dockwise een overname niet meer ontlopen. Na het groene licht op 10 januari in een bijzondere algemene vergadering van aandeelhouders (BAVA) en een geslaagde uitgifte ter grootte van 10 procent van het bestaande aandelenkapitaal, staat Boskalis niets meer in de weg om bij de beursautoriteiten in Oslo, waar Dockwise staat genoteerd, en onze eigen AFM een definitief overnamebod uit te brengen.
Boskalis-topman Peter Berdowski hoopt voor het einde van het eerste kwartaal de overname te hebben afgerond. “Voor een keurige prijs kunnen we dan een heel mooi bedrijf aan onze groep toevoegen”, aldus Berdowski op de BAVA. Dat zal dan vooral te danken zijn aan de steun van de grootaandeelhouder in zowel Boskalis als Dockwise, het investeringsfonds HAL. Berdowski: “Als je die niet meekrijgt, hoef je er niet aan te beginnen.”
Met de overname van Dockwise komt Boskalis volgens Berdowski in de top tien van dienstverleners in de wereldwijde offshore olie- en gasindustrie. “Er wordt in de markt enthousiast op gereageerd”, verzekerde Berdowski zijn aandeelhouders. De overname biedt volgens Berdowski beide bedrijven de mogelijkheid hun strategische agenda versneld uit te voeren.
Boskalis is al langer bezig om zich van vooral een baggeraar te ontwikkelen tot een breed maritiem bedrijf dat complete projecten voor aanleg van havens en offshore projecten voor de olie- en gasindustrie volledig in eigen hand kan uitvoeren. In dat kader is drie jaar geleden al het sleepbedrijf Smit overgenomen.
Hiermee is Boskalis uitgegroeid tot een concern met 14.000 medewerkers en 1100 schepen verdeeld over 75 landen op zes continenten. Overigens is Boskalis ook nog actief als aannemer van wegenbouwprojecten. Daarvoor werd eind 2011 nog het aannemersbedrijf van MNO Vervat, gespecialiseerd in de grond-, weg- en waterbouw, overgenomen.
En dan nu Dockwise dat zelf net de Rotterdamse concurrent Fairstar Heavy Transport heeft overgenomen. De bestaande vloot van 22 afzinkbare zwareladingtransportschepen werd daarbij met nog eens vijf (vier bestaand, een in aanbouw) uitgebreid. Intussen was Dockwise echter ook bezig met de uitvoering van een strategie om meer te kunnen doen dan alleen het transporteren. Om ook de lading van vooral grote boor- en productieplatforms op de plek van bestemming te kunnen installeren, was onlangs al een hierin gespecialiseerd ingenieursbureau in het Amerikaanse Houston ingelijfd.
Binnen Boskalis wordt hier door ingenieurs al druk op voortgeborduurd. Op de BAVA vertelde Berdowski al diverse schetsen van zijn medewerkers te hebben gezien wat je allemaal nog meer kunt doen met de schepen van Dockwise.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland