Overheid en vrouwen | Maritiem Nederland
Nieuws

Overheid en vrouwenOverheid en vrouwen | woensdag 12 juli 2006

Oké, oké, ik ken de maritieme wereld pas korte tijd. Eind 2003 werd ik door Koninklijke Vereniging Onze Vloot en Stichting Nederland Maritiem Land gevraagd de mogelijkheden te onderzoeken voor een vernieuwd Maritiem Nederland. Voor u ligt al weer het vierde nummer van wat dit onderzoek heeft opgeleverd. Namelijk een management- en opinieblad voor de maritieme sector in Nederland.

 

Voor mij was de maritieme wereld helemaal nieuw. Geboren op de zandgronden van Noord-Limburg, en nu al weer zo’n twintig jaar woonachtig in Utrecht, had ik als bladenmaker van allerlei (natuur)wetenschappelijke en cultuurtijdschriften nog niet eerder diepgaand kennisgemaakt met dit toch belangrijke segment van de Nederlandse samenleving. En die kennismaking is me, nu ik bij Maritiem Nederland betrokken ben als uitgever en dadelijk ook als hoofdredacteur, niet tegengevallen. Wat een interessante wereld, wat een mooie wereld, wat een economisch belangrijke wereld.

Toch zal ik niet de enige Nederlander zijn die weinig weet van deze sector (of liever gezegd wist, want ik ben me behoorlijk aan het inwerken). Lag dat aan mij? Of ligt dat aan de sector? Een aantal zaken is me inmiddels opgevallen. Kunt u tegen kritiek? Hier komen ze.

 

Ten eerste valt me op hoe in zichzelf gekeerd de maritieme wereld is. Het is een wereld van sterke, maar ook zwijgzame kerels die van aanpakken weten. Schepen bouwen, schepen volladen en met schepen de wereld rondreizen om het maar even kort samen te vatten. Aan PR valt echt nog het nodige te verbeteren. Het valt me op hoe moeilijk het is om in gesprek te raken met mensen en organisaties uit de sector. Dus: wat meer openheid graag, dat hoort bij een volwassen sector.

Maritiem Nederland wordt tegenwoordig ook gelezen door 2.000 mensen van buiten de sector: politici (landelijk en regionaal), mensen uit het onderwijs, opiniemakers en journalisten. En zo proberen we aan die onbekendheid wat te doen. De uitstekende maritieme uitzendingen van Nederland in Bedrijf met Tineke Verburg dragen ook een steentje bij. En dat is hard nodig.

 

Mijn tweede punt: ‘De overheid deugt niet.’ In andere sectoren wordt eveneens veel geklaagd over de overheid, maar de maritieme cluster spant hierin de kroon. In alle gesprekken die ik tot nu toe heb gevoerd met vertegenwoordigers van de sector heb ik zelden een positief geluid gehoord over de overheid. Een volwassen sector heeft de overheid toch helemaal niet zo nodig, was mijn standaardreactie. In een andere branche waarvoor ik bladen uitgeef, de chemische industrie, wordt helemaal niet zo over de overheid gepraat. Dat had ik niet moeten zeggen. De overheid moet dit, de overheid moet dat, waren de gepikeerde reacties. Reden genoeg om eens te onderzoeken hoe slecht onze overheid het nu werkelijk doet: opkomen voor de maritieme belangen. U vindt het eerste deel van een tweeluik in dit nummer.

 

Tot slot is de maritieme wereld nog een echte mannenwereld. De enkele dames dat ik tot nu toe heb gesproken zijn ofwel de gebruikelijke secretaresses of ze zijn werkzaam in de marketing. De meeste vergaderingen zijn vrouwloos. Onlangs was ik bij een bijeenkomst van HME en daar waren op de zeker 150 mannen nog geen tien vrouwen. De marine streeft ernaar om in 2010 12 procent vrouwelijke medewerkers te hebben, en volgens mij loopt zij daarmee nog ver vooruit. Kom heren, dit kan echt niet. Een volwassen sector heeft ook vrouwen op de traditionele ‘mannenbanen’ nodig. Dat is goed voor de sfeer op het werk (minder hanengedrag) en waar mannen de eigen carrière belangrijker vinden, investeren vrouwen meer in de sector zelf. Dubbele winst dus!

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland