Oude loodsboot wordt filmster | Maritiem Nederland
Nieuws

Oude loodsboot wordt filmster

Antoon Oosting | dinsdag 8 maart 2016
Havens

Op je 65e een hoofdrol spelen in een grote Hollywood-productie, dat overkomt de in 1950 gebouwde loodsboot ‘Castor’.

Het stuk varend erfgoed is meestal op zijn vaste ligplaats aan het Rotterdamse Landverhuizersplein achter wolkenkrabber Montevideo op de Wilhelminapier te bewonderen. De boot is een van de laatste nog resterende loodsboten van een serie van zeven die in de jaren 1950-’51 op vaak al lang verdwenen scheepswerven in de omgeving van Rotterdam zijn gebouwd. Vervolgens lagen ze zo’n 25 jaar lang op de Noordzee ‘op station’ om schepen in de aanloop naar Nederlandse zeehavens van een loods te voorzien. Het waren bijzonder zeewaardige scheepjes van 440 ton en 49 meter lengte die ook na te zijn afgedankt door het Loodswezen nog lange jaren dienst hebben gedaan in de offshore of als actieschip (zoals de ‘Sirius’).

Deze zomer moet de Castor zich melden in Noord-Frankrijk voor opnamen van een nieuwe, gefictionaliseerde, film over Operatie Dynamo. Dat was de in 1940 (tussen 27 mei en 4 juni) door de Engelsen georganiseerde massaevacuatie van 330.000 geallieerde soldaten die in Duinkerken waren omsingeld door de oprukkende nazi’s. Dat gebeurde met overal uit Engeland vandaan geplukte kleine en grotere bootjes.

De film heeft als titel Miracle of Dunkirk en zal onder regie staan van Christopher Nolan die ook tekende voor de kaskrakers Dark Knight en Interstellar. De film moet 21 juli 2017 voor het eerst te zien zijn.

Een filmpje over het opknappen van de voormalige loodsboot Castor:

Partners Maritiem Nederland