Ørsted en Yara gaan groene ammoniak produceren | Maritiem Nederland
Nieuws
De fabriek van Yara in Sluiskil gaat vanaf 2024 groene ammoniak inzetten voor zijn productie.

Ørsted en Yara gaan groene ammoniak producerenRedactie | maandag 5 oktober 2020
Havens

Windparkontwikkelaar Ørsted en meststoffenfabrikant Yaraslaan de handen ineen om groene ammoniak te produceren in het havengebied van North Sea Port. Grondstof voor de ammoniak is waterstof uit hernieuwbare bron. Het project zorgt voor een verlaging van de CO2-uitstoot van 100.000 ton per jaar. 

Ørsted koos voor Vlissingen als uitvalsbasis voor de aanleg en het onderhoud van de windmolenparken op zee Borssele 1&2. Het van oorsprong Noorse Yara wil in haar fabriek in Sluiskil milieuvriendelijke meststoffen produceren op basis van groene ammoniak. 

Elektrolyser

Met de groene stroom uit de windmolenparken voor de Zeeuwse kust kan CO2-vrije waterstof aangemaakt worden in de 100 MW-sterke elektrolyser die bij Yara Sluiskil moet komen. Deze hernieuwbare waterstof kan dan waterstof uit fossiele bronnen vervangen voor de jaarlijkse productie van zowat 75.000 ton groene ammoniak.

Als alle procedures en aanvragen naar wens verlopen, valt eind 2021 of begin 2022 de definitieve beslissing voor de bouw van de nieuwe installatie. Vanaf 2024 of 2025 kan Yara Sluiskil dan de groene ammoniak inzetten voor een deel van zijn productie. Dat zal zich vertalen in 100.000 ton minder CO2-uitstoot. Het equivalent van 50.000 niet-elektrische auto’s.

Energiehaven

North Sea Port spreekt van een 'baanbrekend project' dat past bij de verduurzaming van de energieproductie binnen de 'energiehaven'. Het project past volgens het havenbedrijf bij Smart Delta Resources, een initiatief van dertien energie- en grondstofintensieve bedrijven in North Sea Port die op zoek zijn naar reductie van hun energie- en grondstoffengebruik.

Ammoniak dient niet alleen als grondstof voor de productie van meststoffen, maar biedt ook mogelijkheden als klimaatneutrale scheepsbrandstof van de toekomst. Dat kan op termijn voor een bijkomende afzetmarkt zorgen en helpen om ook de scheepvaart verder te vergroenen.

Eerste elektrische Volvo

In zijn fabriek in North Sea Port is Volvo Cars op 1 oktober gestart met de productie van de eerste volledig elektrische variant van de Volvo XC40. De autobouwer spreekt van "een belangrijke mijlpaal in de ambitie om de CO2-voetafdruk per wagen tegen 2025 met 40 procent te verminderen". 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland