Orderboek Boskalis bereikt nieuwe recordstand | Maritiem Nederland
Nieuws
Artist impression van de Bokalift 2. Het kraanschip kan constructies tot 4.000 ton ruim 100 m hoog tillen.

Orderboek Boskalis bereikt nieuwe recordstandredactie | dinsdag 24 augustus 2021
Baggeren, Offshore Wind

Het orderboek van Boskalis bereikte in het eerste halfjaar van 2021 een nieuwe recordhoogte van 5,53 miljard euro. De grootste toename in de portefeuille vond plaats bij Dredging & Inland Infra, binnen Europa. Zo is onder meer in Nederland het project de Meanderende Maas aangenomen en zijn in het Verenigd Koninkrijk en België omvangrijke infrastructuurprojecten verworven. Met de werken in portefeuille ligt er een zeer solide basis voor 2021 en de komende jaren. 

“We kijken terug op een sterk eerste halfjaar met een forse toename van het resultaat. Zeker in het licht van de nog altijd knellende COVID-19 maatregelen, wereldwijd, is dit een prestatie van formaat", zegt CEO Peter Berdowski.

"De Dredging activiteiten ondervinden de meeste last van de aanhoudende reisbeperkingen en stringente quarantainemaatregelen. Zeker in Zuidoost-Azië levert Covid-19 nog dagelijks vele uitdagingen op. Dichter bij huis hebben we in Nederland veel werk kunnen verzetten en zijn we bezig met de baggerwerkzaamheden in het kader van de aanleg van de Fehmarnbelt tunnel die Duitsland met Denemarken gaat verbinden. Qua vooruitzichten ziet de scheepsplanning er veelbelovend uit met de aanstaande start van het grote werk in de Filipijnen. Gelet op de verwachte hoge vlootbezetting hebben we in het eerste halfjaar extra onderhoud uitgevoerd zodat de hoppers straks volop aan de bak kunnen."

"Offshore Energy had een zeer sterk halfjaar waarmee de opgaande lijn van vorig jaar is voortgezet. Offshore wind, goed voor 43 procent van de omzet, heeft goed aan het resultaat bijgedragen. Bovendien zien we dat de bijdrage vanuit services verder is toegenomen. Zowel bij zwaar transport als subsea services was het druk en de eind 2020 overgenomen activiteiten van Rever Offshore hebben uitstekend bijgedragen. De integratie van Rever binnen Boskalis verloopt zeer voorspoedig en overtreft financieel de eigen verwachtingen."

Als in een jongensboek

Maart 2021 zal volgens Berdowski worden herinnerd als het moment dat de economische slagader door Egypte abrupt werd afgesloten door een dwarsligger – de Ever Given. "Als in een jongensboek hebben onze collega’s van de berging onder extreme druk gewerkt aan verschillende scenario’s om het gigantische containerschip vlot te trekken. Uiteindelijk lukte dit na zes lange, intensieve dagen. Daarmee kwam een einde aan de blokkade van het Suezkanaal en konden de honderden wachtende schepen hun weg vervolgen. Een uniek staaltje vakmanschap in combinatie met voorbeeldige samenwerking met de lokale autoriteiten."

De nieuwe recordstand van de orderportefeuille biedt volgens Berdowski een gezond fundament aan werk en vlootbezetting voor de komende jaren. "Daarnaast kunnen we selectiever zijn bij het aannemen van nieuw werk. Zo kijken we met meer vertrouwen naar de tweede helft van het jaar en de jaren die volgen."

Ombouw Bokalift 2

Voor geheel 2021 verwacht Boskalis 375 miljoen euro aan investeringen, met inbegrip van dry-dockings en vier recent aanschafte offshore support en survey schepen. Eventuele acquisities zijn hierbij niet inbegrepen. De grootste investering voor dit jaar is de ombouw van kraanschip Bokalift 2, dat na de oplevering direct aan het werk gaat op een offshore wind project.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland