Oranjewerf knipt en scheert zendschip | Maritiem Nederland
Nieuws

Oranjewerf knipt en scheert zendschip

Jan Spoelstra | maandag 17 december 2012
Scheepsbouw, Damen

Het voormalige zendschip van Veronica de 'Norderney' komt weer naar Nederland. De Oranjewerf gaat het schip opknappen.

Op 16 november verwierf de Oranjewerf (dochter van de Damen Shipyards Group) aan het Amsterdamse IJ de opdracht om het voormalige zendschip van Veronica een opknapbeurt te geven. Het bedrijf Veronica Schip BV heeft de Norderney gekocht en wil het schip gaan exploiteren als podium voor onder meer radio- en televisie-uitzendingen. Daartoe wordt de trawler na de opknapbeurt naar het Groningse Eemskanaal gesleept.
Damen Oranjewerf commercieel manager Jeen van der Werf is trots dat de werf de opdracht van Entertainment International heeft kunnen binnenhalen, ook al blijft de opdracht tot nu toe beperkt tot het verwijderen van organische aangroei op de scheepswand (het zogenoemde knippen en scheren), plaatdiktemetingen verrichten van de scheepshuid en een nieuwe aangroeiwerende verf daarop aanbrengen.
De Norderney is gebouwd in 1949 en deed de eerste jaren dienst in de visserij. Van 1964 tot 1974 maakte de zeezender Radio Veronica zijn programma’s op het schip. De antipiratenwet die in 1974 van kracht werd, maakte daaraan een einde. In 1975 werd het schip door de Nederlandse autoriteiten in beslag genomen en werden alle zenders van boord gehaald. De afgelopen jaren lag het voormalige zendschip in Antwerpen, waar het werd gebruikt voor feesten en partijen.

Partners Maritiem Nederland