Opvang en hergebruik CO2 in kanaalzone Gent-Terneuzen | Maritiem Nederland
Nieuws
De CCU Hub in het havengebied begint met pilotprojecten en een demonstratiefabriek (foto: North Sea Port)

Opvang en hergebruik CO2 in kanaalzone Gent-Terneuzenredactie | woensdag 27 maart 2019
Havens, MET Event

Samen met de Stad Gent, UGent en een aantal industriële bedrijven gaat North Sea Port onderzoeken hoe zij CO2-uitstoot in de Kanaalzone Gent-Terneuzen kunnen opvangen en hergebruiken. Doel is om op termijn te groeien naar een ‘Carbon Capture and Utilisation Hub’ in het havengebied. 

In een koolstofneutrale economie is een zo klein mogelijke CO2-uitstoot een belangrijk streven. De CO2 die er wél is, kan worden opgevangen om te gebruiken voor bijvoorbeeld of bouwmaterialen. Pilotprojecten en een demonstratiefabriek moeten de 'CCU Hub' gestalte geven.

De initiatiefnemers - waaronder Engie, ArcelorMittal, Anglo Belgian Corporation, Alco Bio Fuel, Oiltanking, Terranova Solar en Fluxys, de UGent, Bio Base Europe Pilot Plant en Capture en speerpuntclusters Catalisti (Chemie en Kunststoffen) en Flux50 (Energie) - hebben heel wat troeven in handen. Denk aan de aanvoer van gassen en energie, kennis over chemische processen, opslag en transport, afname en gebruik van chemicaliën en klimaatneutrale brandstoffen.

De Stad Gent, North Sea Port, de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Oost-Vlaanderen en Cleantech Flanders faciliteren het samenwerkingsverband en helpen om technische uitdagingen te overwinnen door innovatie- en investeringstrajecten op te zetten voor nieuwe technologie.

De vijftien partijen zetten hun expertise in voor de (grensoverschrijdende) Kanaalzone Gent-Terneuzen én voor versterkende initiatieven op Vlaams, Federaal en Europees vlak.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland