Nieuws
De proefinstallatie voor de productie van synthetische kerosine komt op het terrein van Rotterdam The Hague Airport

Opschaling productie synthetische kerosine onderzochtRedactie | maandag 18 november 2019
Havenbedrijf Rotterdam, MET Event

Op Rotterdam The Hague Airport komt vanaf 2020 een proefinstallatie die dagelijks 1.000 liter synthetische kerosine maakt. Luchthaven, Rotterdam The Hague Innovation Airport en Havenbedrijf Rotterdam gaan onderzoeken of deze fabriek is op te schalen naar een veel grotere productiecapaciteit.

De proefinstallatie op de Rotterdamse luchthaven wordt een bijzondere fabriek: de CO2 wordt uit de lucht gehaald en de waterstof wordt geproduceerd met duurzame elektriciteit. Duizend liter per dag is peanuts vergeleken bij de 20 miljoen liter die de Rotterdamse raffinaderijen dagelijks produceren. Opschalen is een essentiële stap op weg naar duurzaam vliegen.

Grootschalige infrastructuur

Voor de Rotterdamse industrie is CO2 nu een restproduct. In de haven wordt momenteel gewerkt aan grootschalige infrastructuur voor CO2, groene stroom en waterstof. De haven is daarmee een voor de hand liggende locatie om fabrieken te ontwikkelen die grote hoeveelheden synthetische vliegtuigbrandstoffen maken. Bovendien liggen vanuit de haven onder meer leidingen naar Schiphol voor het transport van kerosine. Een studie naar de opschaling van de productie van synthetische kerosine is niet meer dan logisch.

In het onderzoek komt onder meer aan bod wat technische uitdagingen zijn bij het bouwen van grotere installaties, wat de benodigde ruimte is en waar dit soort productie het best zou kunnen plaatsvinden. De initiatiefnemers roepen petrochemische bedrijven op om aan te haken bij het onderzoekstraject. Ook andere partijen die een relevante bijdrage kunnen leveren zijn welkom.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland