Opruimen olielekkage Rotterdamse haven kost 80 miljoen | Maritiem Nederland
Nieuws
In totaal kwam 217 ton bunkerstookolie in het Rotterdamse havengebied terecht (foto: Port of Rotterdam)

Opruimen olielekkage Rotterdamse haven kost 80 miljoen

Janny Kok | vrijdag 27 juli 2018
Havenbedrijf Rotterdam

Odjfell Tankers is aansprakelijk gesteld voor de opruimkosten van de bunkerolie uit de Bow Jubail die op 23 juni vanuit de 3e Petroleumhaven het havengebied is ingestroomd en voor ernstige vervuiling aan kades, taluds en binnenvaart- en zeeschepen heeft gezorgd. De opruimkosten en de kosten voor het stilleggen van bepaalde havenactiviteiten worden geraamd op 80 miljoen euro.

Dit meldde ceo Allard Castelein van Havenbedrijf Rotterdam (HbR) bij de presentatie van de halfjaarcijfers, waaruit blijkt dat de haven in het eerste halfjaar 2,2 procent minder overslag heeft gerealiseerd dan in de vergelijkbare periode in 2017. In totaal werd er 232,8 miljoen ton goederen behandeld. Het havencomplex vertegenwoordigt een economische waarde van 9,1 miljard euro, hetgeen is vastgesteld door de Belastingdienst. Zo bezien kan HbR de financiële gevolgen van de olielekkage uit eigen middelen opvangen.

De Bow Jubail raakte bij het afmeren een scherp punt op een van de steigers van LBC Tank Terminal, maar feit is dat het schampen van een meerpaal en de steiger hoogstwaarschijnlijk is ontstaan door een menselijke manoeuvreerfout op de brug van het schip. Hiervoor kan de kapitein van de tanker verantwoordelijk worden gehouden en de rederij aansprakelijk worden gesteld. De loods aan boord heeft immers alleen een adviserende functie. Het is aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid om te onderzoeken wat er werkelijk is gebeurd.

Loods aan boord

Castelein gaf hierover opening van zaken door desgevraagd te zeggen dat ogenschijnlijk aan alle veiligheidsvoorwaarden is voldaan. De Bow Jubail had tenslotte een loods aan boord en had sleepbootassistentie om de tanker goed te positioneren aan de steiger.

Dat het op 23 juni mis ging, kan door miscommunicatie of oververmoeidheid van de kapitein of de stuurman zijn gebeurd. Het verhaal gaat dat de stuurman een bevel van de kapitein heeft misverstaan. Het gevolg was dat de dubbelwandige chemicaliëntanker tegen de steiger botste, waardoor een lek in het (enkelwandige) voorraadruim voor bunkerolie werd geslagen.

Tijdrovende klus

Hierdoor stroomde in totaal 217 ton bunkerolie bij uitgaand tij vanuit de 3e Petroleumhaven de haven uit, maar bij opkomende vloed bij EECV stroomde de vervuilende brandstof volgens Castelein weer terug. “Er is intussen 190 ton geruimd, maar de rest moet nog op de harde infrastructuur worden verwijderd. Het schoonmaken is op zich al tijdrovend. De 110 binnenvaartschepen en 25 zeevarende schepen moesten handmatig worden schoongemaakt. De olie op taluds en kades is door het warme weer aangekoekt. Dat opruimen neemt zeker nog tijd.”

Partners Maritiem Nederland