Opruimactie containers op Waddenzee in volle gang | Maritiem Nederland
Nieuws
Van de 291 overboord geslagen containers zijn er 238 gelokaliseerd (foto: Nederlandse Kustwacht)

Opruimactie containers op Waddenzee in volle gangredactie | donderdag 10 januari 2019
Maritieme Cluster

Op de website van Rijkswaterstaat is met enige regelmaat een update te vinden van de opruimactie van de overboord geslagen containers van de MSC Zoë. Behalve in de Waddenzee zijn de containers ook in de Noordzee beland.

In totaal blijken er nu 291 containers overboord te zijn geslagen. Hiervan zijn 238 gelokaliseerd. Er zijn achttien containers aangespoeld (waarvan één in Duitsland). Donderdag 10 januari waren zeven containers geborgen.

Een groot deel van de gelokaliseerde containers ligt op twee locaties in en langs de vaarroute. Via sonar zijn 220 objecten gelokaliseerd. Dat zijn naar alle waarschijnlijkheid containers. Mogelijk vormen twee gelokaliseerde objecten echter samen één container.

Rijkswaterstaat, de Kustwacht en de bergingsmaatschappij werken nauw samen bij het lokaliseren en bergen van de overboord geslagen containers. Drie schepen met sonar, waaronder het meet- en onderzoeksschip MS Arca van Rijkswaterstaat, zoeken naar de nog niet-gelokaliseerde containers. Meet- en onderzoeksschip MS Zirfaea zoekt sinds kort ook mee.

Rijkswaterstaat overlegt met de berger over de zoekgebieden en de berging van de containers. Hoe snel de berging van alle containers kan worden afgerond, is afhankelijk van de weersomstandigheden, de scheepvaart, het zicht onder water, het getijde en de ligging.

In opdracht van Rijkswaterstaat en de grondeigenaren werken verschillende organisaties aan het opruimen en schoonmaken van de stranden en kustlijn. Rijkswaterstaat helpt de betrokken gemeenten bij hun claim richting de reder.

Opschaling naar niveau 4

De coördinatie van de opruimactie ligt bij Veiligheidsregio Fryslân. OMdat er verschillende gemeenten bij betrokken zijn is de ramp opgeschaald naar GRIP-4. De Veiligheidsregio heeft een aparte pagina Overboord geslagen containers op haar website. 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland