Opleghaven: ‘Ook wij hebben niet gevraagd om de crisis’ | Maritiem Nederland
Nieuws

Opleghaven: ‘Ook wij hebben niet gevraagd om de crisis’Jan Spoelstra | donderdag 24 oktober 2013
Havens

Het opleggen van schepen is geen hobby van reders, maar als het dan toch moet gebeuren, dan maar beter duurzaam en servicegericht richting de wachtsmannen en eigenaren en andere betrokkenen.

Dutch Harbour is een opleghaven waar reders, banken of deurwaarders schepen opleggen die te koop liggen, even geen werk hebben, slecht renderen of failliet zijn. Deze zomer nam het in de Dordtse Kil gevestigde Dutch Harbour een nieuwe walstroomaansluiting in gebruik. Als gevolg hiervan kunnen mer binnenvaart- of kustvaartschepen op walstroom aangesloten worden, waarbij het vaak milieubelastende en dure gebruik van eigen generatoren wordt voorkomen.

“Het gaat nooit gepaard met enthousiaste persberichten wanneer een schip bij ons aankomt”, legt havenmanager Carsten Tromp uit. “Maar het is te kort door de bocht om te zeggen dat ons werk stopt bij het aanbieden van afmeerpalen aan onze klanten.”

In de getijdenrivier de Dordtse Kil, die de Oude Maas met het Hollandsch Diep verbindt, liggen rond de afmeerpalen van Dutch Harbour diverse met het getij meebewegende pontons via welke wachtsmannen met materieel van en naar de schepen kunnen komen. Een elektrische schuifpoort vanaf de weg en een met drijvende barrière van met kettingen aan elkaar geschakelde buizen op het water, zorgen ervoor dat het terrein is afgesloten voor onbevoegden. Dutch Harbour biedt tevens gratis internet en afvalverwerking aan. Ook beschikt de haven over een roro-steiger waarbij groter materieel gebracht wordt naar de schepen die daaraan afgemeerd liggen.

Het is niet zo dat opgelegde schepen simpelweg aan hun lot worden overgelaten. Tromp: “Wil je een schip verkoopbaar houden, dan moet je met enige regelmaat de motoren starten, de leefvertrekken verwarmen en regulier of achterstallig onderhoud plegen.” Momenteel liggen er onder andere drie schepen van dezelfde reder aan de afmeerpalen, waarbij drie wachtsmannen de schepen in conditie houden.

Is Tromp blij met de crisis? Het bezorgt de opleghaven het nodige werk. “Ook ik heb niet om die crisis gevraagd. Er ligt hier ook een casco van een nooit afgebouwd schip, dat vind ik uiterst zonde. Die crisis beschouw ik als een gegeven, en als je schepen als gevolg daarvan op moet leggen dan kun je dat maar beter goed organiseren.”

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland