Op zoek naar goud met de Yukonhaven | Maritiem Nederland
Nieuws
Foto: Paul Martens

Op zoek naar goud met de YukonhavenJan Spoelstra | maandag 31 augustus 2015
Havens, LNG

Aan de noordzijde van de Yangtzehaven bouwt aannemerscombinatie Hakkers en Van Oord momenteel aan de 255 meter lange, 150 meter brede en vooralsnog 7,5 meter diepe Yukonhaven. Volgend jaar opent Gate daar de nieuwe LNG Break Bulk Terminal.

De nieuwe insteekhaven - vernoemd naar de Noord-Amerikaanse Yukonrivier, bekend van de goudzoekers - komt tussen de Euromax Terminal van ECT en Gate terminal van Vopak en Gasunie te liggen. Vanaf medio 2017 kunnen LNG-bunkerschepen en kleine LNG-tankers vanuit de nieuwe haven kleine ladingen LNG bunkeren en deze distribueren. Zo moet vloeibaar aardgas een schoner brandstofalternatief worden voor de zeevaart, binnenvaart en het vrachtverkeer en kan tevens de industrie gebruikmaken van LNG.

Of de LNG Break Bulk Terminal de kip met de gouden eieren wordt, moet nog wel blijken. Momenteel komt slechts een half procent van het overslagvolume in Rotterdam voor rekening van vloeibaar aardgas.

Ook bezocht onlangs een ‘LNG Ready’ groot containerschip de Rotterdamse haven. LNG Ready betekent dat de reder het schip relatief makkelijk kan ombouwen om in plaats van op zware scheepsbrandstof op LNG te varen, maar dit voorlopig nog te opportuun vindt.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland