Containerverlies mogelijk bij klein schip boven Wadden | Maritiem Nederland
Nieuws
Schaalmodellen van een groot containerschip, een Panamax en feeder schip in het proefbassin bij Marin.

Containerverlies mogelijk bij klein schip boven Wadden| donderdag 3 december 2020
Zeevaart

In opdracht van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat heeft Marin vervolgonderzoek gedaan naar het verlies van containers op de Waddenzeeroute. Marin laat zien dat ook kleinere schepen containers kunnen verliezen boven de Wadden, met name door ‘groenwater’. Groenwater is massief zeewater dat tegen de zijkant van de containers kan klappen in hogere golven. 

Eerder dit jaar deed Marin onderzoek voor de Onderzoeksraad voor Veiligheid nadat de MSC Zoë 342 containers boven de Waddeneilanden verloor. Volgens Marin zijn er vier mechanismen die een rol spelen bij het verliezen van containers: extreme scheepsbewegingen en versnellingen door opslingering, contact van het schip met de zeebodem, impulsieve krachten van groenwater op de containers en golfklappen tegen de romp van het schip.

Om te kijken tot welke golfhoogtes schepen veilig kunnen varen boven de Wadden, zijn nu naast een Ultra Large Container Ship (zoals de MSC Zoë), ook een kortere en smallere Panamax en een relatief kleine Feeder onderzocht in het testlab. Er is zowel gekeken naar de ondiepe zuidelijke route direct boven de Wadden (21,3m), als naar de diepere noordelijke route (37,5m). 

Beperkende golfhoogtes

Op basis van de onderzoeksresultaten heeft Marin 'voorlopige beperkende golfhoogtes' afgeleid voor deze scheepstypes en routes. Bij golfhoogtes boven deze maatstaf kunnen de belastingen op dit soort schepen en hun lading de veilige waarden overschrijden. Ze staan samengevat in de tabel hieronder, met daaronder steeds het beperkende mechanisme. Dat is verschillend voor de verschillende schepen en routes. 

n het algemeen zijn de voorlopige beperkende golfhoogtes in de ondiepe zuidelijke route lager dan in de diepere noordelijke route: het risico op het verliezen van containers in de zuidelijke route is hoger dan in de noordelijke route. Maar ook voor de noordelijke route heeft Marin voorlopige beperkende golfhoogtes afgeleid om het verliezen van containers te voorkomen. Deze beperkingen treden op bij dwarsgolven.

Advies Kustwacht

De voorlopige beperkende golfhoogtes voor drie containerscheepstypes zijn belangrijk om het risico op containerverlies sterk te verlagen. Marin beveelt aan om deze golfhoogtes te gebruiken in de adviezen die de Kustwacht geeft aan schepen in dit gebied en het verdere besluitvormingsproces.

Onderzoek naar Feeders 

Om tot 'uiteindelijke beperkende golfhoogtes' te komen, is het volgens Marin nodig om het probleem van groenwater bij kleinere Feeders verder te onderzoeken. Door de geringe hoogte van het dek boven de waterlijn (het vrijboord) zijn deze schepen hier extra gevoelig voor.

Verder kunnen de onderzoeksresultaten met deze drie (gemiddelde) schepen als input dienen voor een risicoanalyse waarbij alle voorkomende scheepstypes en omgevingscondities worden meegenomen. Op basis daarvan kan worden bepaald hoe het risico op containerverlies in deze Particularly Sensitive Sea Area (PSSA) kan worden geminimaliseerd. Dit vereist volgens Marin meer transparante en consistente voorschriften en eisen van internationale organisaties zoals IMO en de classificatiemaatschappijen. 

Ontwerpeisen aanpassen

Volgens Marin is nu niet helder wat de ontwerpeisen precies zijn voor deze grote containerschepen met hun lading en hoe wordt bepaald of schepen aan deze eisen voldoen. Marin pleit in dit verband voor een internationaal ‘Top Tier’ samenwerkingsproject, als opvolger van het Joint Industry Project ‘Lashing @ Sea’.

Het Marin-rapport en de Nederlandse samenvatting kan worden gedownload op de website.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Betabanen

Partners Maritiem Nederland