In 2020 stegen de bunkervolumes in Rotterdam | Maritiem Nederland
Nieuws
Ook containerschip CMA CGM Palais Royal kwam LNG bunkeren in Rotterdam.

In 2020 stegen de bunkervolumes in RotterdamRedactie | dinsdag 2 februari 2021
Havenbedrijf Rotterdam, MET Event

Met een totaal bunkervolume van 9,6 miljoen m3 is de haven van Rotterdam nog steeds verreweg de grootste bunkerhaven van Europa. In coronajaar 2020 nam het volume met 6,7 procent toe. Met 0,2 miljoen m3 is het bunkervolume van LNG nog relatief klein, maar de groei gaat de laatste jaren snel.

Bunkering is een van de belangrijkste maritieme services voor de bijna 30.000 zeeschepen die onze haven jaarlijks bezoeken. De stijging van de bunkervolumes is mede veroorzaakt door de extra vraag naar scheepsbrandstoffen door containerschepen. Hogere gemiddelde vaarsnelheden – vanwege vertragingen in de containerloops in combinatie met hogere bezettingsgraden – leidden tot extra brandstofverbruik.

Met 7,5 mln m3 is stookolie de grootste productsoort binnen de Rotterdamse bunkerleveringen. Door de invoering van IMO2020, met mondiaal strengere zwavelnormen voor zeeschepen, bestaat inmiddels 55 procent van de geleverde stookolie uit VLSFO (very low sulphur fuel oil) - bunkers met maximaal 0,5 procent zwavel. Distillaten (MGO – of te wel: gasolie - en MDO – of te wel: dieselolie) komen uit op bijna 1,9 mln m3.

LNG gemeengoed

LNG groeide fors door naar ruim 0,2 mln m3 en steeg met 170 procent ten opzichte van 2019. De eerste vaartuigen van de nieuwe serie LNG aangedreven 23.000 TEU containerschepen van CMA CGM zijn in de vaart genomen en bunkeren in Rotterdam. Vorig jaar zijn ook cruiseschepen aangevangen om in Rotterdam LNG te bunkeren. Met wekelijkse operaties is het bunkeren van LNG in de haven inmiddels gemeengoed. Zo’n tien LNG bunkerschepen hebben een vergunning om in Rotterdam LNG te mogen bunkeren.

Bunkervergunning

Op 1 februari lanceert het Havenbedrijf, mede op initiatief van de bunkermarkt en namens de Gemeente Rotterdam, de ‘Bunkervergunning Transporteur’. Inmiddels zijn er 24 vergunningen verstrekt aan bedrijven die gezamenlijk 143 bunkerschepen vertegenwoordigen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Betabanen

Partners Maritiem Nederland