Ook gemeente Amsterdam akkoord met nieuwe zeesluis IJmuiden | Maritiem Nederland
Nieuws
De Noordersluis maakt in 2019 nog net zijn 90e verjaardag mee. Foto: Flying Focus

Ook gemeente Amsterdam akkoord met nieuwe zeesluis IJmuidenBart Stam | maandag 1 december 2014
Havens, Havenbedrijf Amsterdam

Amsterdam krijgt een nieuwe zeesluis van 70 meter breed, 18 meter diep en 500 meter lang.

De gemeenteraad van Amsterdam is op 26 november akkoord gegaan met de bouw van de nieuwe zeesluis in IJmuiden. Dit ter vervanging van de Noordersluis uit 1929. Van de 45 raadsleden stemde alleen de Partij voor de Dieren (één zetel) tegen het voorstel van B&W dat de hoofdstad maximaal 105,25 miljoen euro gaat kosten. Eerder hadden het Rijk en de provincie Noord-Holland al hun goedkeuring gegeven aan het 888 miljoen euro kostende infrastructurele project. Dat betekent dat begin 2016 de bouw kan beginnen.

Met uitzondering van de Partij voor de Dieren zijn alle partijen het erover eens dat de Amsterdamse havenregio met 59.000 arbeidsplaatsen en een toegevoegde waarde van zes miljard euro economisch onmisbaar is voor stad en regio. Wel vinden GroenLinks, SP en PvdA dat Havenbedrijf Amsterdam NV en het bedrijfsleven zich maximaal moeten inspannen voor een duurzame haven. Voorbeelden zijn de afbouw van de kolenoverslag na 2040, het aantrekken van biomassa en bio-LNG en walstroom voor zeecruiseschepen.

Door de goedkeuring van Amsterdam is de laatste bestuurlijke hindernis genomen. De nieuwe zeesluis wordt 500 meter lang, maximaal 70 meter breed en 18 meter diep. Uiterlijk op 31 oktober 2019 moet de aannemer de sluis opleveren en vervolgens 26 jaar zorgen voor het onderhoud. Momenteel zijn er drie consortia in de race voor dit zogeheten DBFM-contract. In september 2015 kiest Rijkswaterstaat de winnende combinatie.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland