Ook buitenlanders vragen Nederlands ICP aan | Maritiem Nederland
Nieuws
Steeds meer niet-Nederlanders bezoeken de HISWA Amsterdam Boat Show.

Ook buitenlanders vragen Nederlands ICP aanRedactie | woensdag 6 november 2019
Jachtbouw & Watersport

Het hebben van een eigen boot of zelfs een jacht is voor velen een droom. Een persoonlijke lening kan helpen om deze droom waarheid te laten worden. Met een bescheiden persoonlijke lening kan al een leuke sloep worden aangeschaft. Wanneer het plan is om de boot ook in het buitenland te bevaren, is het aanvragen van een ICP soms noodzakelijk.

ICP staat voor Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen. Het is als eigenaar van een pleziervaartuig niet verplicht om een ICP aan te vragen. In Nederland geldt voor de categorie ‘pleziervaartuigen’ immers geen registratieplicht. Dit is in veel andere Europese lidstaten wel het geval. Daarom is het raadzaam om in het bezit te zijn van een ICP, wanneer iemand met zijn of haar boot naar het buitenland trekt.

Het ICP beschrijft het pleziervaartuig en bevat de gegevens van de eigenaren. In andere Europese landen is dit voldoende om aan te tonen eigenaar van de boot te zijn. Een Nederlands ICP kan ook aangevraagd worden door niet Nederlanders, maar er is dan wel een Nederlandse vertegenwoordiger nodig. Een ICP kan worden aangevraagd bij de ANWB, de Koninklijke Nederlandse Motorboot Club (KNMC) of het Watersportverbond.

Informeel eigendomsbewijs

Het ICP is een zogenoemd informeel eigendomsbewijs. Omdat het pleziervaartuig met een ICP in Nederland niet officieel geregistreerd is, is het geen formeel eigendomsbewijs. Wel wordt het ICP door alle Europese landen geaccepteerd als een vorm van een eigendomsbewijs. Officiële registratie van een pleziervaartuig is ook mogelijk. Maar eigenaren van een pleziervaartuig kiezen juist voor een ICP omdat betaling van hoge leges hier niet aan de orde is en er geen eisen aan de boot gesteld worden.

Wanneer iemand toch officieel onder Nederlandse vlag wil varen, dan kan dit met een zeebrief. Het pleziervaartuig kan dan ingeschreven worden in het binnenschepenregister of in het zeeschepenregister van het Kadaster. Wanneer het vaartuig in één van deze registers is ingeschreven, dan hoeft er geen ICP meer aangevraagd te worden. De Zeebrief wordt uitgegeven door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Varen onder Nederlandse vlag

Steeds vaker is te zien dat er een ICP wordt aangevraagd door niet-Nederlanders. Dit komt ten eerste omdat een ICP internationaal erkend is. In landen waar wel verplicht een ICP aangevraagd moet worden, gelden vaak hoge eisen voor een pleziervaartuig of er is sprake van veel bureaucratie bij de aanvraag. Er zijn ook landen waar torenhoge leges gevraagd worden. Bij het informeel registreren via een Nederlandse ICP wordt de boot toch geregistreerd, maar kan onder hoge kosten en bepaalde vereisten in eigen land uitgekomen worden.

Niet Nederlanders die een Nederlandse ICP aanvragen, moeten wel een Nederlandse vertegenwoordiger hebben. Dit schijnt momenteel een lucratieve handel te zijn. Op internet zijn veel Nederlanders te vinden die voor een bepaald bedrag voor buitenlanders een ICP aanvragen. Ook al is dit een bedrag van enkele honderden euro's, het is vaak nog steeds lager dan de leges die in bepaalde landen gelden voor registratie.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland