Onzekerheid over vervanging onderzeeboten houdt aan | Maritiem Nederland
Nieuws
De nieuwe onderzeeboten dienen ter vervanging van de onderzeeboten van de Walrusklasse.

Onzekerheid over vervanging onderzeeboten houdt aanRedactie | maandag 16 december 2019
Marine, Scheepsbouw

Het kabinet laat de Nederlandse marinebouw nog langer in spanning over de bouw van de nieuwe onderzeeboten. Volgens de zogenoemde B-brief krijgen drie consortia, Naval Group/IHC, Saab Kockums/Damen en Thyssen Krupp Marine Systems, de gelegenheid om hun aanbiedingen verder te detailleren. Een definitieve beslissing valt pas in 2021 en wordt mogelijk doorgeschoven naar een volgend kabinet. 

Volgens brancheorganisatie NMT zet de vertraging die door dit besluit dreigt te ontstaan het Nederlandse maritieme bedrijfsleven op achterstand en leidt dit tot hogere aanloopkosten. NMT roept de politiek op om vaart te maken in het aanbestedingsproces. Het risico van vertraging trekt een wissel op de sector en zet de zogeheten ‘Gouden Driehoek’ van overheid, bedrijven en kennisinstellingen voorlopig buiten spel. De bedrijven en de kennisinstellingen binnen deze driehoek kunnen immers pas worden betrokken als de keuze voor één consortium is gemaakt. 
 
Nederlandse bedrijven staan volgens NMT klaar om aan de slag te gaan met de ontwikkeling en bouw van de nieuwe onderzeeboten en het leveren van de daarvoor benodigde technologie. "De order zou een enorme boost betekenen voor de Nederlandse marinebouw, die zich al heeft bewezen bij de upgrade van de Walrusklasse."

Nadelig voor toeleveranciers

“De keuze om de volgende fase nog in competitie aan te gaan is erg nadelig voor ons als specialistische toeleverende bedrijven. We zijn erbij gebaat om in een zo vroeg mogelijk stadium betrokken te worden bij het ontwerp van de toekomstige onderzeeboten. We moeten onze krachten kunnen bundelen en richten op één partij om de gehele ontwikkeling van dit complexe platform samen met de beoogde onderzeebootbouwer uit te voeren. Dit is de enige manier waarop we straks de instandhouding nét zo succesvol kunnen uitvoeren als we dat nu doen voor de huidige Walrusklasse”, aldus Harm Kappen, voorzitter van het Dutch Underwater Knowledge Center en commercieel directeur bij system integrator RH Marine.

Brancheorganisatie NMT wijst bovendien op Defensie Industrie Strategie (DIS), waarin het kabinet pleit voor een ‘zo groot mogelijke betrokkenheid van het Nederlandse bedrijfsleven’. In de DIS staat zelfs letterlijk: "We gaan de Nederlandse defensie industrie versterken." Het besluit dat nu is genomen staat lijnrecht tegenover de voornemens die in de DIS worden uitgesproken. NMT roept het kabinet dan ook op om de eerder gedane beloften waar te maken en vol te gaan voor de eigen industrie. Een voortvarende besluitvorming en gunning van de opdracht is daarbij essentieel.

Spin-off voor BV Nederland

NMT-voorzitter Bas Ort spreekt van "een gemiste kans om op zo’n belangrijk strategisch onderwerp als de maritieme defensie industrie geen duidelijke Nederlandse keuze te maken. Ik roep onze overheid op om die keuze in het belang van de Nederlandse industrie en werkgelegenheid alsnog op korte termijn te maken! De navenante spin-off van deze order voor de BV Nederland in de komende decennia mag immers niet worden onderschat.”

Marine reageert positief

Commandant zeestrijdkrachten Rob Kramer reageerde een stuk positiever over de publicatie van de B-brief en de keuze van het kabinet. "Net vernomen dat het kabinet een goede stap heeft gezet in het onderzeeboot dossier. Defensie gaat vier expeditionaire boten verwerven voor onze zo belangrijke slagkracht op zee! Met deze keuze is de Marine instaat een relevante en professionele Onderzeedienst te behouden", tweette Kramer.

Ook Arie Jan de Waard, directeur Defensie Materieel Organisatie (DMO), liet zich op Twitter niet onbetuigd. "Blij dat B-brief er is; ook met inhoud brief. Defensie Industrie Strategie is belangrijk uitgangspunt: beste garantie dat NL kennisdomein, nationale veiligheid en strategische autonomie zijn verzekerd in keuzeproces. Nu volop met drie overgebleven partijen aan de slag!"

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland