Ontwikkelingen Nicaraguakanaal vorderen gestaag | Maritiem Nederland
Nieuws

Ontwikkelingen Nicaraguakanaal vorderen gestaagJan Spoelstra | maandag 31 augustus 2015
Maritieme Cluster, Grote kanalen

Met de start van het in kaart brengen van het tracé, de vermeende publieke toestemming voor de bouw en plannen om een opstandig stadje te omzeilen vorderen de ontwikkelingen voor de bouw van het Nicaraguakanaal gestaag.

Volgens de Hong Kong Nicaragua Canal Development Group (HKND) stemt 78 procent van de Nicaraguanen in met de bouw van het Nicaraguakanaal, waarmee de ontwikkelaars van het kanaal beweren publieke toestemming te hebben om verder te gaan met de bouw. HKND Group laat tevens weten open te staan om het tracé te verleggen, om zo het stadje El Tule te sparen, waarvan de bewoners fel tegen de aanleg van het 50 miljard dollar kostende kanaal zijn. Om het centrum van El Tule te omzeilen, gaat het project 700 miljoen dollar extra kosten.

Het 278 km lange en voor Suez-max schepen geschikte Nicaraguakanaal wordt met 27,6 m diepgang en een breedte tussen de 230 en 520 m; langer, breder en dieper dan het 82 km lange Panamakanaal. Naast het kanaal en de sluizen omvat het HKND-project de bouw van een luchthaven, twee zeehavens, wegen, een vakantiepark en een voor de constructie van dit alles benodigde energiecentrale, cementfabriek en staalfabriek.

Dat dit megalomane project, waar lang lacherig over werd gedaan, toch doorgang gaat vinden, blijkt ook uit een contract dat HKND sloot met de Australische consultant CSA Global. Die laatste gaat vanuit de lucht topografische, geologische en geofysische data verzamelen over een 10 km brede strook land langs het tracé. CSA Global start daarmee in september en in maart 2016 moet het afgrond zijn.

Voorlopig gaat er echter nog geen feitelijke schop de grond in, het in kaart brengen van het tracé dient als voorbereiding op de engineering fase van het project dat zonder internationale aanbesteding, haalbaarheidsstudies of milieueffectrapportages aan HKND is gegund.

Lees ook het lange artikel over de plannen voor het Nicaraguakanaal.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland