Ontwerpfout zeesluis IJmuiden | Maritiem Nederland
Nieuws

Ontwerpfout zeesluis IJmuidenBart Stam | dinsdag 12 december 2017
Binnenvaart, Havenbedrijf Amsterdam

Een ontwerpfout in de nieuwe zeesluis in IJmuiden leidt tot miljoenenverliezen voor BAM en VolkerWessels, zo maakten de bouwbedrijven vorige week bekend. Daarnaast lijkt de oplevering eind 2019 niet meer haalbaar.

Het was een gedurfd idee van OpenIJ, de bouwcombinatie van BAM en Volker Wessels die verantwoordelijk is voor het ontwerp, de bouw en het onderhoud van de nieuwe zeesluis in IJmuiden. In plaats van het heien van 1.200 funderingspalen, kozen ze voor het pneumatisch afzinken van de betonnen caissons aan weerszijden van de 500 m lange sluiskolk waarin de roldeuren rusten.

Begin 2017 ontdekten ingenieurs van de bouwcombinatie dat bij pneumatisch afzinken de torsiekrachten te groot worden. ‘Het gevaar is reëel dat de caissons scheuren’, aldus bestuursvoorzitter Rob van Wingerden van BAM. Na een eerdere strop van € 14 miljoen lijdt zijn bedrijf nu € 55 miljoen verlies. Samen met VolkerWessels gaat het om een verliespost van € 138 miljoen.

Nieuw ontwerp nodig

Volgens Van Wingerden moeten specialisten nu een nieuw ontwerp maken voor beide caissons. Ook zijn er extra kranen en ander materieel nodig. Het lijkt vrijwel zeker dat OpenIJ de oorspronkelijke opleveringsdatum 31 oktober 2019 niet haalt. De nieuwe zeesluis in IJmuiden wordt de grootste ter wereld: 500 m lang, 70 m breed en 18 m diep. De bouw begon in september 2016.

In 2015 verbaasde OpenIJ vriend en vijand met een aanbesteding van € 350 miljoen, inclusief 26 jaar onderhoud, terwijl opdrachtgever Rijkswaterstaat uitging van € 500 miljoen. Naast het pneumatisch afzinken kiest OpenIJ ook voor een reservedeur minder en kleppen in de sluisdeuren in plaats van omloopriolen. Dit laatste om water in en uit de sluiskolk te laten.

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat wil nog niet over schadeclaims praten. ‘Eerst gaan we met alle betrokken partijen om de tafel zitten. Begin 2018 hopen we de nieuwe planning gereed te hebben.’

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland