Onderzoek naar religie aan boord en in havens | Maritiem Nederland
Nieuws

Onderzoek naar religie aan boord en in havensErik van Huizen | maandag 3 juli 2017
Zeevaart, Havens

Het verkrijgen van inzicht hoe multireligieuze groepen vreedzaam naast elkaar kunnen bestaan, maar ook welke factoren de harmonie kunnen verstoren indien diverse religieuze bevolkingsgroepen met elkaar samenleven. Dat is het doel van een onderzoek van de Universiteit van Cardiff onder zeevarenden en aalmoezeniers en welzijnswerkers in de havens.

In de zeevaart werken inmiddels veel zeevarenden van verschillende nationaliteiten en met verschillende religies. Volgens de International Chamber of Shipping (ICS) zijn er wereldwijd ruim 1,6 miljoen zeevarenden, waarvan 774.000 officieren en 874.000 niet-officieren. China, de Filipijnen, Indonesië, Rusland en Oekraïne leveren de meeste zeevarenden. De meeste officieren komen uit China, gevolgd door de Filipijnen, India, Indonesië en Rusland. Bij de niet-officieren staan de Filipijnen op nummer één, daarna volgen China, Indonesië, Rusland en Oekraïne.

Het onderzoek naar de beleving van religie aan boord van zeeschepen en in havens is een nieuw project van de Cardiff University’s Seafarers International Research Centre (SIRC). De onderzoekers willen met het onderzoek meer te weten komen over de behoeften, de dagelijkse praktijk en de inzichten van de bemanningsleden aan boord van zeeschepen en kerkelijk werkers in de havens. Hiervoor worden onder meer interviews met de zeevarenden aan boord afgenomen. Ook worden archiefgegevens verzameld om een goed beeld te krijgen van de historische ontwikkeling van het pastorale werk in de havens in het Verenigd Koninkrijk.

“Dit project stelt ons staat om in kaart te brengen met welke uitdagingen mensen te maken krijgen die werken in besloten multireligieuze omgevingen”, vertelt professor Helen Sampson als directeur van SIRC. “Het biedt ons de mogelijkheid om na te gaan hoe mensen van verschillende religies met elkaar in harmonie kunnen werken en leven in moeilijke omstandigheden, omstandigheden waarin relaties vaak op gespannen voet kunnen komen te staan.”

Met de uitkomsten van het onderzoek willen de onderzoekers de organisaties die in de havens werkzaam zijn, van betere informatie voorzien hoe de zeevarenden hun religie en spiritualiteit kunnen en willen beleven.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland