Redactie | dinsdag 13 oktober 2020
Offshore Wind
Op de innovatiekavel Borssele V, een windpark 20 km uit de Nederlandse kust, doet Van Oord onderzoek naar de ontwikkeling van oesterriffen op offshore locaties. Het onderzoeksprogramma Ecoscour moet leiden tot het herstel van de Europese platte oester.
De concessie voor Borssele V is toegewezen aan Two Towers, bestaande uit Van Oord, Investri Offshore en Green Giraffe. Het onderzoekskavel biedt een uitgelezen kans om geavanceerde technieken te testen en te demonstreren. Een van de technologieën is Ecoscour, een milieuvriendelijke scour protection.
Begin twintigste eeuw was een vijfde van het Nederlandse deel van de Noordzee bedekt met Europese platteoesterbanken, maar deze zijn verdwenen door overbevissing, habitatverlies en ziekten. Door de aanwijzing van beschermde zeegebieden en de bouw van offshore windparken komen er steeds meer gebieden met een onverstoorde zeebodem. Dit biedt een mogelijkheid om de oesterriffen in de Noordzee te herstellen. In het Ecoscour-project werkt Van Oord samen met Wageningen Marine Research, HZ University of Applied Sciences, Bureau Waardenburg en het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).
Het innovatiekavel Borssele V biedt de mogelijkheid om kennis te verzamelen over best practices op het gebied van de ontwikkeling van oesterriffen. Het onderzoeksteam onderzoekt op de twee scour protections van Borssele V verschillende methoden voor het uitzetten van levende Europese platte oesters. Dit gebeurt door het installeren van acht verschillende offshore rifstructuren. Door de oesters op uiteenlopende manieren uit te zetten - bijvoorbeeld in kooien, los en als substraat - kunnen de onderzoekers vaststellen welke methode het beste werkt voor het vestigen van oesterriffen op scour protection.
Daarnaast wil het team kennis vergaren over de levensfase waarin de Europese platte oester het beste kan worden uitgezet: is dat als volwassen of juist als jonge oester/oesterzaad of een combinatie van beide? Met het Ecoscour-onderzoeksprogramma en het plaatsen van deze acht nieuwe offshore rifstructuren hoopt het onderzoeksteam veel te leren over de grootschalige ontwikkeling van oesterriffen in de Noordzee.
De afgelopen twee jaar zijn al verschillende experimenten uitgevoerd. Dankzij de onderzoeksresultaten is er nu meer inzicht in de opschaling van de ontwikkeling van oesterriffen bij bestaande en toekomstige offshore windparken. Deze kennis stelt ontwikkelaars en windparkeigenaren in staat om methoden voor natuurverbetering mee te nemen bij hun windparken.
Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.
Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!
Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.