Onderzoek export groene waterstof IJsland naar HbR | Maritiem Nederland
Nieuws
Bij Ljósafoss, IJslands oudste waterkrachtcentrale uit 1937, heeft Landsvirkjun nu haar eerste waterstoffabriek gepland.

Onderzoek export groene waterstof IJsland naar HbRRedactie | maandag 26 oktober 2020
Havenbedrijf Rotterdam, MET Event

Landsvirkjun, het nationale energiebedrijf van IJsland, en Havenbedrijf Rotterdam gaan de haalbaarheid van de export van groene waterstof van IJsland naar Rotterdam onderzoeken. Op dit moment is Rotterdam de belangrijkste energiehub van Europa. De verwachting is dat waterstof de positie van olie als energiedrager zal overnemen. 

Het havenbedrijf heeft een ambitieus waterstofmasterplan ontwikkeld, met als doel de belangrijkste importhub te worden voor waterstof voor Noordwest-Europa. De Nederlandse overheid heeft HbR gevraagd mogelijke toekomstige importstromen van groene waterstof voor Europa te identificeren.

Landsvirkjun werkt op dit moment aan de ontwikkeling van een fabriek voor groene waterstof bij de waterkrachtcentrale Ljósifoss, 70 km van Reykjavik. De productie wordt koolstofvrij, door de elektrolyse van water met hernieuwbare energie. Deze koolstofvrije methode om waterstof te produceren heeft toekomst, maar wordt nog weinig toegepast. Momenteel wordt het grootste deel van de waterstofvoorziening wereldwijd geproduceerd met aardgas, met de bijbehorende CO2-uitstoot.

Energiedrager van de toekomst

"Waterstof is een van de energiedragers van de toekomst", zegt Hordur Arnarson, CEO van Landsvirkjun. "Als we waterstof gaan gebruiken als energiedrager, kunnen we onze IJslandse groene, hernieuwbare energie exporteren naar het vasteland van Europa en hiermee een grotere bijdrage leveren aan de gezamenlijke inspanningen voor een wereldwijde energietransitie. De Europese markt voor groene waterstof zal de komende jaren aanzienlijk groeien. Met dit onderzoek kunnen we er vanaf het begin bij zijn."

“Noordwest-Europa zal grote hoeveelheden groene waterstof moeten importeren om CO2-neutraal te worden", zegt CEO Allard Castelein van HbR. "We verwachten dat waterstof de huidige positie van olie zal overnemen, als energiedrager en als grondstof voor de industrie. Daarom verkennen we de mogelijkheden om waterstof te importeren uit landen die de potentie hebben om grote hoeveelheden waterstof te produceren tegen een concurrerende prijs, zoals IJsland.”

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland