Onderzoek C-Job bevestigt potentie ammoniak als scheepsbrandstof | Maritiem Nederland
Nieuws
C-Job Naval Architects maakte alvast een concept design voor de toekomstige ammoniatanker (beeld: C-Job)

Onderzoek C-Job bevestigt potentie ammoniak als scheepsbrandstofredactie | woensdag 12 juni 2019
Scheepsbouw, MET Event

Ammoniak kan veilig en effectief worden toegepast als scheepsbrandstof om schadelijke emissies in de maritieme industrie te verminderen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek dat op 12 juni is gepubliceerd door C-Job Naval Architects, het grootste onafhankelijke scheepsontwerp- en engineeringbedrijf in Nederland.

Het baanbrekende onderzoek maakt gebruik van het ontwerp van een ammoniak tanker die vaart op zijn eigen vracht. Ammoniak wordt al jaren gezien als een kansrijke scheepsbrandstof om een significante vermindering van de uitstoot van broeikasgassen in de scheepvaart te bereiken. Het onderzoek van C-Job laat zien dat ammoniak gebruikt kan worden als scheepsbrandstof wanneer een aantal veiligheidsmaatregelen opgenomen zijn in het ontwerp.

Niels de Vries, Lead Naval Architect bij C-Job en onderzoeksleider: "Wij hebben gekeken naar alle mogelijkheden waarbij ammoniak wordt gebruikt om energie op te wekken. De Solid Oxide Fuel Cell (SOFC) is duidelijk het meest efficiënt. De SOFC heeft nog wel praktische uitdagingen aangezien de vermogensdichtheid en het dynamische gedrag nog niet een acceptabel niveau bereikt heeft. Op korte termijn is daarom een interne verbrandingsmotor de beste optie."

50 procent reductie

Met de doelstellingen van de IMO om de totale uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 met ten minste 50 procent te verminderen ten opzichte van 2008 en uiteindelijk schadelijke emissies volledig te elimineren, is het van het grootste belang dat de maritieme industrie onderzoek doet naar hernieuwbare brandstoffen zoals waterstof, methanol en ammoniak.

C-Job meent al een aantal jaar dat ammoniak een haalbare en veelbelovende optie kan zijn als schone en duurzame brandstof. Vorig jaar is het ontwerpbureau toegetreden tot de Ammonia Energy Association om de samenwerking met andere industrieën over dit onderwerp te versterken om hun ambitie te realiseren.

Samen met Proton Ventures en Enviu heeft C-Job in 2017 een consortium opgericht om ammoniak verder te onderzoeken als brandstof voor de scheepvaart. Met de voltooiing van dit theoretisch onderzoek heeft C-Job een belangrijke bijdrage geleverd aan de eerste fase van het consortiumproject. In de volgende fases volgen nog laboratoriumtests, een pilot en een evaluatie.

Werk aan de winkel

Voor C-Job onderzoekt De Vries sinds 2016 de mogelijkheden van hernieuwbare scheepsbrandstoffen zoals ammoniak. Hij heeft nu een aantal jaren onderzoek afgerond waaruit zijn Masterscriptie 'Veilige en effectieve toepassing van ammoniak als brandstof voor de scheepvaart' aan de TU Delft is voortgekomen.

Er is nog veel werk te doen, benadrukt De Vries. "Hoewel dit onderzoek uniek is in zijn opzet en een waardevolle eerste stap biedt naar de toepassing van ammoniak als brandstof voor de scheepvaart, is verder onderzoek nodig om het volledige potentieel en de haalbaarheid ervan te verkennen."

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland