Ondanks vertraging wordt Pioneering Spirit succes | Maritiem Nederland
Nieuws
De 'Pioneering Spirit', hier nog op weg naar Rotterdam zonder de zware hijs- en hefinstallaties aan dek.

Ondanks vertraging wordt Pioneering Spirit succes

De naamgeving liep al niet al te soepel, en nu lijkt de afbouw van de ‘Pioneering Spirit' te vertragen. Toch lijkt dit geen reden tot zorgen omtrent de toekomstige succesvolle inzet van het grootste schip ter wereld.

Deze week berichtte het FD dat het installeren van de hijsinstallatie en de opbouw aan boord van de 2,4 miljard euro kostende 'Pioneering Spirit' vertraging oploopt. Dit heeft mogelijk gevolgen voor het ontmantelen van het Yme platform van SBM Offshore.

Volgens Richard Krabbendam, die cursussen en seminars geeft betreffende heavy lift operaties, hoeft dat niets te betekenen voor het uiteindelijke succes van het schip. "Dit schip is de eerste in zijn soort. Het feitelijk aan boord zetten van alle installaties kun je wel plannen, maar alle systemen moeten aangestuurd en op elkaar afgestemd worden. Het schip zit vol software, regeltechniek en hydrauliek, zeer complex." Met zijn veertig jaar ervaring in de wereld van grote offshore hijsoperaties voegt hij daar aan toe: "Eenmaal offshore heb je geen marge om het fout te doen, het moet in één keer goed, je wil dat alle systemen feilloos werken."

De eerste klus betreft het weghalen van het 14.000 ton wegende Yme platform van SBM voor de kust van Noorwegen. De kolossale bijdrage van 470 miljoen dollar die SBM aan zijn Canadese opdrachtgever Talisman moet betalen om het volgens de Noorse autoriteiten mislukte productieplatform te verwijderen, toont aan dat er veel geld omgaat in het weghalen van offshore platforms.

Zo min mogelijk offshore

"Je kunt platforms op twee manieren weghalen", legt Krabbendam, die binnenkort bij Allseas een in-company cursus geeft om de groeiende heavy-lift afdeling van het bedrijf te trainen, uit. "In twee grote delen, of in vele kleinere segmenten." Allseas' concurrent Heerema Marine Contractors doet het momenteel in delen met kraanschepen die maximaal 14.000 ton kunnen tillen, en HMC laat momenteel een kraanschip met een capaciteit van 20.000 ton bouwen. Krabbendam: "Mensen offshore aan het werk zetten is duur -  helikoptervluchten, dure contractors aan boord - je wilt een offshore constructie dus zo min mogelijk in stukken hoeven te zagen voor je het naar de kust brengt."

Allseas is straks als enige in de wereld in staat om de grootste topsides van offshore productieplatforms (momenteel tot 48.000 ton) in één keer aan boord te nemen en te vervoeren. De jackets (tot 28.000 ton) kunnen met een speciale hijsinstallatie van de zeebodem getild worden en aan dek gelegd worden. De industrie heeft zich in het verleden eerder afgevraagd of Allseas en HMC hun gigantische investeringen kunnen terugverdienen. Doordat de bedrijven de enige in de wereld zijn die met een bepaalde visie en durf dit soort uitdagingen aangaan, is dat tot nu toe gelukt.

Partners Maritiem Nederland