Omzet riviercruises in regio Amsterdam ruim 200 miljoen euro | Maritiem Nederland
Nieuws
Een riviercruiseschip aan de Westerdoksdijk (foto: Gwendelyn Luijk in opdracht van Amsterdam Cruise Port)

Omzet riviercruises in regio Amsterdam ruim 200 miljoen euroredactie | vrijdag 15 december 2017
Havens, Cruise

De riviercruisevaart heeft de Amsterdam Cruise Port-regio dit jaar ruim een half miljoen passagiersbezoeken gebracht. De sector omvat 1.690 banen en is goed voor een omzet van 206 miljoen euro.

De ACP-regio omvat de steden Amsterdam, Alkmaar, Den Helder, Enkhuizen, Haarlem, Hoorn, Huizen, Lelystad, Medemblik en Zaanstad. De studie van onderzoeksbureau Decisio richtte zich op de vraag naar de economische impact van de riviercruise op de ACP-regio.

Decisio hield de afgelopen maanden een steekproef onder 1.197 passagiers, verdeeld over 34 schepen in Amsterdam, Hoorn en Lelystad. De passagiers besteedden ruim 106 miljoen euro aan onder meer bezienswaardigheden, winkelen, horeca en vervoer. Minder in het oog springend zijn de operationele uitgaven van rederijen zoals havengelden, walstroom en brandstof. Dit komt uit op ruim 45 miljoen euro.

De bestedingen door passagiers en rederijen leveren omzet en productie op voor bedrijven in de horeca, cultuur, vervoer en detailhandel. Deze sectoren hebben op hun beurt ook weer toeleveranciers uit industrie, landbouw en verhuur nodig. Deze indirecte economische effecten van de riviercruisevaart bedragen 55 miljoen euro. Door ook deze bestedingen mee te nemen in de berekeningen, ontstaat een vollediger beeld van de totale toegevoegde waarde van de sector.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland