Olievervuiling Noordzee 'op aanvaardbaar minimum' | Maritiem Nederland
Nieuws
Het aantal met olie of teer besmeurde zeekoeten op onze stranden is sinds de eeuwwisseling spectaculair gedaald.

Olievervuiling Noordzee 'op aanvaardbaar minimum'Redactie | donderdag 19 december 2019
Maritieme Cluster

In een tijd van klimaatzorgen, een plasticsoep van oceanische proporties en een te hoge stikstofuitstoot wordt soms vergeten dat beleid ook effectief kan zijn. Het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) constateert in een recent rapport dat de olievervuiling op de Noordzee tot een 'aanvaardbaar minimum' is gedaald. Het Europese beleidsdoel van een 'schone Noordzee' is hiermee bereikt.

Op grond van zestig jaar onderzoek langs het Nederlandse strand (sinds midden jaren zeventig onder leiding van NIOZ-onderzoeker Kees Camphuysen, red.) kon worden vastgesteld dat het niveau van de olievervuiling nu enorm is afgenomen. Het gekozen instrument was bijzonder: het percentage olieslachtoffers onder een voor olie kwetsbare zeevogelsoort, de Zeekoet.

Eind vorige eeuw waren vrijwel alle op onze kust aanspoelende Zeekoeten met olie besmeurd, tegenwoordig is dat hooguit een fractie. Het officiële Europese beleidsdoel - “hooguit 10% van de Zeekoeten met olie besmeurd in 2030” - is nu al bereikt, aldus het NIOZ.

Schone stranden

De ommekeer begon rond 1990. Als gevolg van strengere controles op zee, educatie én aanpassingen aan schepen nam het niveau van olievervuiling op zee steeds sneller af. Waar een wandeling op het strand nog niet zo lang geleden onmogelijk was zonder olie aan de schoenen te krijgen, is het strand nu eigenlijk altijd schoon.

Uiteraard is het niet alles goud wat er blinkt. Nu de stranden vrij van olie zijn, valt de frequente vervuiling met bijvoorbeeld paraffine, plantaardige olie en plastics eens te meer op. Ook het risico voor een 'olie-incident' - door een aanvaring of een stranding - blijft groot.

Minder paraffinelozingen 

Nederland nam in 2017 in IMO-verband het initiatief om de regels over paraffinelozingen op zee wereldwijd aan te scherpen. Om zelf het goede voorbeeld te geven nam Nederland de nieuwe aanpak in 2018 in gebruik.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland