Olieoverslag groeit door lage olieprijs | Maritiem Nederland
Nieuws
Boorplatfrom op weg naar Keppel Verolme en een producttanker in het Calandkanaal. Foto: Danny Cornelissen

Olieoverslag groeit door lage olieprijsJan Spoelstra | vrijdag 16 oktober 2015
Havens, Havenbedrijf Rotterdam

De lage olieprijs is ongunstig voor de offshore olie- en gasindustrie, maar voor de haven zorgt het voor mooie groeicijfers. De Rotterdamse haven sloeg in de eerste negen maanden van dit jaar 5,4 procent meer goederen over dan in dezelfde periode in 2014.

De stijging kwam voornamelijk door de overslag van ruwe olie die met 8,5 procent toenam. De overslag van de daaruit geproduceerde olieproducten nam met 22,1 procent toe. De vijf olieraffinaderijen in Rotterdam en de vijf in Hamburg, Antwerpen en Vlissingen die vanuit Rotterdam bevoorraad worden realiseren door de lage olieprijs hoge marges.

Nat massagoed

Deze zomer zagen we sleepboten in het Calandkanaal boorplatform 'Stena Don' richting Keppel Verolme slepen voor groot onderhoud, zoals op de foto boven aan dit bericht te zien is. Dat moet rond de beurs Europort 2015 afgerond zijn. Rechts op de foto is de 105.000 dwt product tanker 'Astro Saturn' (248×44m) te zien. De foto illustreert waar in de eerste negen maanden van 2016 de groei zit in de haven. De offshore olie- en gasindustrie zelf draait door de lage olieprijs minder.

De overslag van LNG verdubbelde bijna. Doordat de gasprijzen in Azië flink zijn gedaald en nu vergelijkbaar zijn met die in Europa, neemt de aanvoer hier toe. Absoluut gezien is de omvang van de LNG-overslag nog beperkt. Het overig nat massagoed daalde 1,2 procent. In totaal werd 12,5 procent meer nat massagoed overgeslagen.

Droog massagoed

In het droog massagoed is over de hele linie een licht dalende lijn te zien. De overslag van agribulk daalde 11,7 procent omdat de oogsten in Europa dit jaar goed zijn en er dus minder ingevoerd wordt. De overslag van kolen bleef op gelijk niveau, die van ertsen en schroot daalde 2 procent. Oorzaak is dat de Duitse staalproductie nog niet echt toeneemt en Europa staal uit China importeert via Zuid-Europese havens. In totaal werd 3,1 procent minder droog massagoed overgeslagen.

Containers en breakbulk

De overslag van containers lag de eerste negen maanden gemeten in TEU 1 procent boven het niveau aan vorig jaar. In tonnen was de overslag vrijwel gelijk (+0,2 procent). Oorzaken zijn de lagere Chinese export, vertraging van de groei van opkomende economieën zoals Brazilië, en de verslechtering van de Russische economie waardoor er minder doorvoer van containers (shortsea en feeder-verkeer) naar deze regio is. Bovendien draaien de nieuwe terminals op Maasvlakte 2 nog niet op voldoende snelheid om grote volumes af te kunnen handelen. De containerterminals op Maasvlakte 1 kennen een hoge bezettingsgraad. De groei is daarom op dit moment beperkt.

Binnen de containersector neemt vooral het (shortsea-)verkeer naar de Britse eilanden toe door de sterke Britse economie. Dat, gecombineerd met stakingen bij ferrymaatschappijen in Calais en problemen met de Kanaaltunnel, is ook de reden dat het roll on / roll off verkeer over de Noordzee met 11,4 procent is toegenomen. Het overig stukgoed daalde 7,6 procent. Breakbulk (roll on/roll off en overig stukgoed samen) nam in totaal 6,9 procent toe.

Keppel Verolme Scheepsbouw en -reparatie
Europort standnummer 7310

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland