Offshore Center MV2 in de maak | Maritiem Nederland
Nieuws
De Helios gaat een vaargeul aanleggen en land opspuiten ten behoeve van een nieuw stukje Nederland. Foto: Danny Cornelissen

Offshore Center MV2 in de maakredactie | maandag 31 juli 2017
Baggeren, Van Oord, Boskalis, Havenbedrijf Rotterdam

Eind Juli startten de waterbouwers Van Oord en Boskalis met het opspuiten van een nieuw stukje Nederland, de uitbreiding van Maasvlakte 2 ten behoeve van offshore wind activiteiten.

Voor het opspuiten van de 70 hectare haventerrein zetten de twee waterbouwers drie sleephopperzuigers in. Het gaat om de hoppers 'strandway' (Boskalis), 'Olympia' (Van Oord) en 'Rotterdam' (Van Oord). Voor het baggeren van de vaargeul en het opspuiten van land zet Boskalis bovendien haar laatste grote aanwinst in, de Snijkopzuiger 'Helios' (152 meter).

De schepen gaan aan het werk in de Prinses Alexiahaven op Maasvlakte 2. Het nieuwe land is bestemd voor het Offshore Center, een havengebied dat plaats moet bieden aan de overslag van onderdelen voor offshore windturbines, het ontmantelen van oude olie en gasplatforms en voor activiteiten ten behoeve van de offshore olie- en gasindustrie. Tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers van Havenbedrijf Rotterdam deelde Allard Castelein, ceo van het havenbedrijf, mee dat er circa 25 gegadigden zijn voor het huren van het nieuw te bouwen stukje haven.

Het zand van de landaanwinning wordt opgespoten door PUMA (Projectorganisatie Uitbreiding Maasvlakte). Dat is een samenwerkingsverband tussen de twee Nederlandse waterbouwbedrijven Boskalis en Van Oord voor de aanleg van de eerste fase van Maasvlakte 2. Het gaat in totaal om 70 hectare. De in totaal zeven miljoen kubieke meter zand wordt gewonnen uit zee en uit havenbekkens.

De ‘Helios van Boskalis:

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland