Oester- en mosselkweek in Belgische windparken op zee | Maritiem Nederland
Nieuws
Edulis onderzocht de haalbaarheid van mosselkweek in de Belgische offshore windparken, op 30 tot 50 km vanuit de kust.

Oester- en mosselkweek in Belgische windparken op zeeRedactie | dinsdag 15 september 2020
Offshore, Visserij

De kweek van zeewier en schelpdieren op de Noordzee is mogelijk, zo blijkt uit onderzoek van de UGent, ILVO en een groep Belgische bedrijven. Om de kweek ook economisch haalbaar te maken zijn er nog wel wat technische uitdagingen. Na twee jaar van experimenteren zijn de resultaten beschikbaar van aquacultuur projecten op twee locaties: dichtbij de kust van Nieuwpoort (oesters, zeewier en sint-jacobsschelpen) en in de Belgische offshore windparken (mosselen).

Het project Value@Sea laat zien dat de kweek van platte oesters in de Belgische Noordzee biologisch én technisch haalbaar is, en zette de eerste stappen naar zeewierkweek. Na twee groeiseizoenen werden de oesters tot commerciële grootte opgekweekt in manden en korven. De kweek van sint-jacobsvruchten bleek (nog) niet haalbaar door het ontbreken van kwalitatief uitgangsmateriaal (jonge schelpjes). Het experiment rond de kweek van zeewier - op verticaal opgehangen textielmatten - toont aan dat de sterkte van de ophanginstallatie en de keuze van het technisch textiel belangrijk zijn.

Vlezige oesters en knapperig zeewier

“Technisch en biologisch hebben we flink wat knowhow verworven, en de eigenschappen van de producten zijn veelbelovend. De oesters zijn vlezig en het zeewier stevig en knapperig. De stap naar mechanisatie en schaalvergroting moeten we nog maken. Pas dan weten we of er sprake kan zijn van een economisch haalbaar verhaal”, aldus ILVO-aquacultuurexpert Daan Delbare. “Vooral voor ongewenste spontane begroeiing van de installaties moeten we nog een oplossing vinden, want die verhindert een goede doorstroming – en dus voorziening van voedingsstoffen – en het verzwaart de installaties.”

Het project Edulis laat zien dat het mogelijk is mosselen te kweken in de windparken op 30 tot 50 km van de Belgische kust. De experimenten leidden tot een smakelijke consumptiemossel die goed gevuld is en voldoet aan de normen voor voedselveiligheid. De opbrengst is gelijkwaardig aan hangcultuur uit Nederland en Ierland, én de mosselen groeien sneller dan bij bodemcultuur.

Mosselkweek is kostbaar

Dé grote uitdaging is installaties ontwerpen die bestand zijn tegen de soms extreme Noordzee-omgeving. Investeren in robuuste, gemakkelijk te onderhouden en veilige systemen, inclusief vaartuigen, is volgens de onderzoekers een must maar leidt tot hogere productiekosten. Daarnaast bleek dat de inrichting van de windparken niet optimaal is voor voedselproductie, wat logisch is gezien ze daar niet voor zijn ontworpen. Ook de afstand tot de kust vormt een uitdaging voor de (economische) haalbaarheid. 

 “Edulis heeft ons een duidelijk beeld verschaft van de kosten en baten van mosselkweek in de Noordzee”, zegt Margriet Drouillon, Senior Business Developer Aquacultuur en Blue Life Sciences aan de Universiteit Gent. “Voor mosselkweek op commerciële schaal zullen we fors moeten inzetten op de ontwikkeling van kennis over de economische haalbaarheid. Ook zullen we andere pistes verkennen voor meervoudig ruimtegebruik op zee, met de nodige aandacht voor duurzame productie.”

Uitdagingen voor aquacultuur

De Universiteit Gent en het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) begonnen in 2017 met het project ‘Noordzee Aquacultuur’. Het project werd gesteund door Belwind, Brevisco, C-Power, Colruyt, DEME, Lobster Fish, OD Natuur en Sioen Industries. Het project legt de focus op innovatieve kweektechnieken voor schelpdieren en zeewier; efficiënt ruimtegebruik van de Belgische Noordzee; de ontwikkeling van een markt voor nieuwe mariene streekproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland