Oerrund in Rotterdamse haven | Maritiem Nederland
Nieuws

Oerrund in Rotterdamse havenNaast Maasvlakte 2 en de bouw van twee grote geautomatiseerde containerterminals is er in de haven van Rotterdam, zij het op beperkte schaal, ook meer ruimte voor natuur.

Vanaf vrijdag 16 mei herbergt de Rotterdamse haven niet alleen de grootste schepen maar grazen er ook ’s werelds grootste runderen. Dan worden in het Geuzenbos Taurossen losgelaten. Het Havenbedrijf ondersteunt daarmee het Tauros programma, gelanceerd door de Stichting Taurus.

Doelstelling van het project is het ‘terugfokken’ van de Tauros, een volledig zelfredzaam rund dat zo nauw mogelijk aansluit bij wat het oerrund ooit was. De Stichting Taurus zorgt ook voor de specifieke begeleiding van de beesten in het Geuzenbos. Dat doet het in nauw overleg met Staro Natuur en Buitengebied, het bedrijf dat namens het Havenbedrijf verantwoordelijk is voor het natuurlijk beheer van de Rotterdamse haven.

Kuddebeheer past het Havenbedrijf toe op vier locaties in de haven om de groene buffer tussen industriecomplex en woongebied te versterken. De dieren houden op een goedkope, aantrekkelijke en natuurlijke manier het landschap gevarieerd en zorgen ervoor dat de natuurwaarde kan toenemen.

Kuddebeheer wordt ook toegepast op de onlangs opnieuw ingerichte Landtong Rozenburg. Daar grazen Koniks en Schotse Hooglanders. Op 16 mei worden tevens Exmoor pony’s losgelaten in het Botlekbos. De kleine Exmoor pony is een directe nazaat van het oorspronkelijke Europese wilde paard.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland