NYK ontwerpt concept emissieloze carcarrier | Maritiem Nederland
Nieuws
Het NYK Super Eco Ship moet in 2050 kunnen varen zonder schadelijke emissies (foto: NYK Group)

NYK ontwerpt concept emissieloze carcarrier

Erik van Huizen | maandag 19 november 2018
Scheepsbouw, MET Event

De Japanse NYK Group heeft een emissieloze carcarrier ontworpen. In het NYK Super Eco Ship 2050 zitten zoveel innovaties dat het schip in 2050 moet kunnen varen zonder schadelijke emissies.

Het emissieloze schip is voor NYK het vervolg op het Super Eco Ship 2030 dat al in 2009 werd gepresenteerd. Dit schip vaart in plaats van op zware stookolie op LNG en wekt aan boord energie op via zon (3%) en wind (4%). Hiermee wordt de uitstoot van CO2 al met een kleine 70% verminderd. Samen met het Finse ingenieurs- en consultancybureau Elomatic werd besloten om met de nu aanwezig kennis en middelen nog eens te kijken naar het tien jaar oude ontwerp. 

70% minder energie

Het nieuwe Super Eco Ship 2050 doet nog een schepje bovenop de aspiraties van haar voorloper. Dit 200 meter lange en 49 meter brede schip is zo ontworpen dat aan boord zo min mogelijk energie wordt gebruikt. Wat je niet verbruikt, hoef je immers ook niet op te wekken of mee te nemen. Verschillende maatregelen zorgen ervoor dat het NYK schip nog maar 30 procent van de energie verbruikt van een hedendaags vergelijkbaar schip.

Om dit te bereiken zijn onder meer lichtgewicht materialen gebruikt en werd het ontwerp van de romp geoptimaliseerd zodat deze 35 procent minder weerstand in het water heeft. Dat gebeurt onder meer met een gordijn van luchtbellen onder de romp. Een geautomatiseerd systeem moet de romp tijdens het verblijf in de havens reinigen zodat aanslag de efficiëntie van het schip niet negatief kan beïnvloeden. Om de lichtgewicht romp toch voldoende stabiliteit te geven, worden onder meer gyro-stabilisatoren gebruikt.

Verder zijn de schroeven vervangen door een systeem van grote verticale beweegbare schotten die nabootsen hoe dolfijnen zich voortbewegen. Dit moet zorgen voor een 10 procent hogere efficiency. In het geval van heftig weer kunnen twee drijflichamen langs het schip in het water zakken zodat het schip stabiel op het water blijft.

Om het verblijf in de havens zoveel mogelijk te beperken, is een optimale planning van de route niet langer een activiteit die op het schip gebeurt. Dat gebeurt straks in de haven en op vlootniveau, waardoor just-in-time aankomen in de gehele supply chain mogelijk wordt. Ook moeten automatisch afmeren en een efficiënte ship-to-ship vrachtafhandeling de verblijftijden in de havens minimaliseren.

Waterstof en zon

Om grote afstanden te kunnen afleggen, is deze zogenoemde pure car and truck carrier (PCTC) voorzien van grote tanks met een totale capaciteit van 1900 kuub waarin voor 21 dagen varen aan waterstof kan worden opgeslagen. Brandstofcellen maken van de waterstof elektriciteit, waarmee de elektromotoren kunnen worden gevoed.

Omdat waterstof veel ruimte inneemt, vond NYK het ook belangrijk dat zoveel mogelijk energie aan boord kan worden opgewekt. Op het dek van het schip is daarom 9000 vierkante meter aan zonnepanelen geplaatst. De met de zon meedraaiende panelen zorgen voor 15 procent van de totale energiebehoefte van het schip.

Hieronder een video-impressie van het Super Eco Ship.

Partners Maritiem Nederland