NS100 Radar voor ‘Zr. Ms. Rotterdam’ | Maritiem Nederland
Nieuws
De NS100 radar van Thales wordt in 2017 aan boord van 'Zr. Ms. Rotterdam' geïnstalleerd. Foto: Thales

NS100 Radar voor ‘Zr. Ms. Rotterdam’

Jan Spoelstra | maandag 22 december 2014
Marine, Toeleveranciers

De Koninklijke Marine heeft een contract gesloten met Thales voor de levering en installatie van de nieuwe NS100 radar op de in 1998 in dienst gestelde 'Zr. Ms. Rotterdam'. De nieuwe radar vervangt het dertig jaar oude radarsysteem dat bij de bouw van amfibisch transportschip Rotterdam van een ander marineschip gehaald werd.

De NS100 radar integreert de inmiddels beproefde AESA (Active Electronically Scanned Array) technologie van de  geïntegreerde mast in een roterende radar.

Het hart van de NS radar bestaat uit een combinatie van bekende componenten uit twee bestaande radarsystemen (SMART-S Mk2 en de Sea Master 400). Het hard van de radar bestaat uit compacte en lichte meerkanaals zendtegels, die de zend- en ontvangstantenne combineren.

Logistieke voordelen

De radar bouwt een driedimensionaal beeld op door een reguliere scan. Uniek aan de NS100 is dat de radar dit combineert met de flexibele radarbundels uit de AESA tegels, waardoor de radar vooruitlopend op de rotatie alvast vooruit (en achteraf ook achteruit) kan kijken. ‘Multifunctioneel dankzij de dual axis multi-beam’, zo noemt Thales deze innovatie die zowel een detailbeeld als een overzichtsbeeld genereert.

De installatie van deze radar aan boord van de Rotterdam past ook in de Koninklijke Marine haar beleid om dezelfde AESA technologie toe te passen op de meeste van haar schepen. Daardoor halen de zeestrijdkrachten  logistieke voordelen bij het onderhoud van de schepen, maar ook in de opleiding van de mensen die er mee moeten werken.

Versie Koninklijke Marine

De versie van de NS100 waar de Koninklijke Marine nu voor gekozen heeft combineert een S-band radar met een IFF (Identification Friend or Foe) systeem. Dat laatste systeem kan aan de hand van IFF transponders, die verplicht zijn in alle grote schepen en vliegtuigen, vaststellen of een schip of vliegtuig bekend is.

De NS100 wordt gebruikt voor de vuurleiding van de diverse wapensystemen aan boord van de Rotterdam, alsmede voor de Goalkeeper tegen inkomende luchtdoelen.

Vermogen mobiele telefoon

De NS100 kan ook voorzien worden van (1) een infrarood camera, (2) AIS en ADS-B (signalen waarmee schepen, respectievelijk vliegtuigen, zich kenbaar moeten maken) ontvangers en (3) een LPI (Low Probability of Intercept)  radar. Deze laatste (navigatie)radar geeft een signaal met het vermogen van dat van een mobiele telefoon af, om zo onzichtbaar te blijven. De grote S-band radar kan niet altijd aan staan, aangezien deze direct je positie verraadt wanneer een vijand de nodige voelsprieten heeft uitgestoken.

Partners Maritiem Nederland