NOx-uitstoot omlaag door slow steaming | Maritiem Nederland
Nieuws
De ‘Emma Maersk’ werd ooit ontworpen om in drie weken van Shanghai naar Rotterdam te varen. Momenteel vaart ze in vier weken van het Verre Oosten naar Europa.

NOx-uitstoot omlaag door slow steaming

Redactie | donderdag 13 augustus 2015
Zeevaart

Slow steaming in de wereldwijde scheepvaart zorgt voor een forse vermindering van de NOx-uitstoot, dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Wageningen op basis van satellietgegevens.

Volgens chemisch vakblad C2W heeft het milieu baat gehad bij de economische crisis. Doordat zeeschepen langzamer zijn gaan varen is hun NOx-uitstoot de laatste jaren fors verminderd. Dat leidt de Wageningse onderzoeker Folkert Boersma af uit satellietgegevens, die hij in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Research Letters publiceerde.

De metingen van Boersma komen van het Nederlands/Finse Ozone Monitoring Instrument (OMI) dat sinds 2004 aan een NASA-satelliet hangt en dat naast ozon ook de concentraties van enkele andere gassen kan meten, waaronder NO2. Geschat wordt dat de scheepvaart verantwoordelijk is voor 15 procent van de wereldwijde NO2-uitstoot, en op de OMI-opnamen springen de belangrijke scheepvaartroutes er dan ook duidelijk uit.

Vergelijking van metingen boven de Europese wateren uit de jaren 2005-2012 leert dat de eerste drie jaar de emissies met 15 procent stegen, in 2009 in één klap met 12 procent daalden en daarna ongeveer constant bleven.

Door de gegevens van de OMI te combineren met satellietfoto’s bewijzen de onderzoekers volgens C2W dat slow steaming inderdaad een forse reductie van de NOx-uitstoot oplevert. Op satellietfoto’s van de Middellandse Zee telde Boersma het aantal schepen per vierkante mijl, en vervolgens vroeg hij de bedrijfsleiding van het Suezkanaal hoeveel schepen die dag voorbij zijn gekomen. Daar komt geen absolute snelheid uit maar wel een trend, en die luidt volgens Boersma dat de snelheid sinds 2008 met gemiddeld 30 procent moet zijn afgenomen.

Inmiddels zijn de brandstofprijzen sterk gedaald, maar de klanten zijn nu aan het tragere tempo gewend. Zolang er geen sprake is van capaciteitsgebrek, is er geen reden om weer sneller te gaan varen.

Partners Maritiem Nederland