North Sea Port trekt spoor door naar Baltische Zee | Maritiem Nederland
Nieuws
De spoorambities van North Sea Port passen bij de verduurzaming en vergroening van het havenbedrijf.

North Sea Port trekt spoor door naar Baltische Zeeredactie | maandag 22 februari 2021
Havens

North Sea Port was al opgenomen in de ‘Rail Freight Corridor Rhine-Alpine’ tussen het Rijnbekken en de Alpenregio en de ‘North Sea-Mediterranean’ naar de Middellandse Zee. Daar komt nu ‘North Sea-Baltic’ bij. Deze spoorcorridor loopt van België en Nederland via Duitsland, Polen, Litouwen en Letland tot in Estland. In Polen sluit de corridor aan op de Chinese Zijderoute.

Het doortrekken van de spoorcorridor vanaf de Baltische Zee naar de Kanaalzone Gent-Terneuzen is een besluit van de Europese Commissie (na een verzoek van het Belgisch-Nederlandse havenbedrijf). De aansluiting op een derde spoorwegcorridor zet de rol van North Sea Port als Europese tophaven en haar ambities als spoorhaven kracht bij.

Steun voor spoorvervoer

Europa wil met de uitbouw van die hoofdassen het goederenvervoer per spoor een duwtje in de rug geven als alternatief voor het wegvervoer. Infrastructuurprojecten op de corridor maken meer kans op Europese steun. Ze komen mogelijk ook hoger op de agenda te staan bij infrastructuurbeheerders als ProRail in Nederland en Infrabel in België.

Verladers en spooroperatoren kunnen nu makkelijker capaciteit of ‘rijpaden’ krijgen om treinen op die route te laten rijden. Zij spelen zo mee op Europees niveau. Dat opent nieuwe economische mogelijkheden voor hen. Tal van terminals en ondernemingen binnen North Sea Port zijn rechtstreeks aangesloten op het spoor en maken er intensief gebruik van om goederen aan of af te voeren. Het havengebied ligt immers op het kruispunt van de Europese spoorwegen (tot in China).

Ruim 300 treinen per week

North Sea Port zet als haven hard in op spoorvervoer. Jaarlijks loopt 7 à 8 miljoen ton lading via het spoor de haven binnen of buiten. Dat is 10 procent van het goederenvervoer tussen de haven en het achterland. Wekelijks telt het havengebied meer dan 300 treinen.

North Sea Port heeft de ambitie dat aandeel verder op te drijven. Dat past in de strategie van verduurzaming en vergroening. Samen met bedrijven en heel wat partners zet de haven zich actief in voor de vervolmaking van de lijn tussen Vlissingen en Antwerpen en tussen Terneuzen en Zelzate, voor het aanpakken van een aantal knelpunten op het spoor in het havengebied en de inzet van spoorlijn 204 voor personenvervoer tussen Gent-Dampoort en Zelzate.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland