North Sea Port steunt klimaatplan Smart Delta Resources | Maritiem Nederland
Nieuws
Zowel voor de overslag via zeevaart als via de binnenvaart was 2018 een recordjaar (foto: North Sea Port)

North Sea Port steunt klimaatplan Smart Delta Resourcesredactie | woensdag 18 april 2018
Havens, MET Event

North Sea Port zet zich mee in om de CO2-uitstoot in 2050 met 90 procent te verminderen. Het werkt hiervoor samen met een hele reeks bedrijven en organisaties langs de Nederlandse en de Vlaamse grens.

Elf energie-intensieve industriële ondernemingen die samenwerken in het grensoverschrijdende Nederlands-Vlaamse samenwerkingsverband ‘Smart Delta Resources’ willen hiermee een substantiële bijdrage leveren aan het aankomende (Nederlandse) Klimaatakkoord. De maatregelen om een forse CO2-reductie te realiseren zijn opgenomen in de ‘Routekaart richting een klimaatneutrale industrie in de Delta-regio'. Het rapport is opgesteld door het Delftse adviesbureau CE Delft.

Voor drie domeinen - elektriciteit en waterstof, circulaire grondstoffen en CO2-opslag en gebruik - zijn in totaal acht projecten uitgewerkt. Het gaat om onder meer een waterstofnetwerk voor uitwisseling van waterstof tussen Gent en Vlissingen, een electrolyser van 100 MW om waterstof te produceren, het aanleggen van een netwerk voor de opslag van CO2 en het project ‘steel to chemicals’ waarbij reststromen van de staal- en chemische industrie worden omgezet in synthesegas.

Forse investeringen

Samen vergen de projecten in de komende decennia circa 700 miljoen euro aan kapitaal. Voor de financiering van de aanleg van netwerken voor groene elektriciteit (uit windenergie op zee), voor waterstof en voor CO2-opslag voeren de elf bedrijven gesprekken met TenneT, Gasunie en de regionale beheerder Enduris.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland