North Sea Port opent 's lands grootste zonnepark | Maritiem Nederland
Nieuws
Zonnepark Scaldia telt ruim 140.000 zonnepanelen en voorziet 14.000 huishoudens van stroom (foto: ib vogt)

North Sea Port opent 's lands grootste zonneparkredactie | vrijdag 2 november 2018
Havens, MET Event

Het onlangs in gebruik genomen zonnepark Scaldia in de gemeenten Borsele en Vlissingen is met ruim 140.000 zonnepanelen het grootste park van Nederland. De grond is eigendom van North Sea Port.

De officiële opening gebeurde met een symbolische start van de generator die het grootste zonnepark in Nederland in werking stelde. Het zonnepark Scaldia ligt in de gemeenten Borsele en Vlissingen. Voor Zeeland is het een belangrijke voorziening voor het behalen van de klimaatdoelstellingen: gedurende dertig jaar voorkomt het zonnepark 738.000 ton aan CO2-uitstoot. Als belangrijkste landeigenaar steunde North Sea Port de ontwikkeling van het hernieuwbare-energieproject. Dit sluit immers aan bij het duurzaamheidsbeleid van de haven.

Het zonnepark werd gebouwd naast een aantal windturbines en onder een hoogspanningslijn in een kabel- en pijpleidingencorridor rond de Sloehaven. Het park heeft een capaciteit van 54,5 MWp en beslaat een oppervlakte van 38 hectare. De zonnepanelen staan in oost-westelijke richting voor optimaal gebruik van de grond en de beste energieopwekking. In totaal levert het zonnepark dertig jaar lang gemiddeld 51.000 MWh groene stroom op jaarbasis. Dit staat gelijk met het energieverbruik van ongeveer 14.000 huishoudens.

Na 2,5 jaar aan voorbereidingen en vergunningsprocedures bouwde het Duitse familiebedrijf ib vogt het zonnepark in een half jaar tijd. Met de aanleg is een investering gemoeid van 41 miljoen euro.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland