redactie | woensdag 17 februari 2021
Zeevaart
De Europese Commissie moet brandstofleveranciers doelstellingen opleggen om low en zero carbon fuels beschikbaar te stellen voor de scheepvaart. Daarnaast moet de norm voor het gebruik van hernieuwbare brandstoffen in de maritieme sector worden verhoogd. Dat schrijft de Europese redersvereniging ECSA naar aanleiding van de herziening van het EU ETS en de Renewable Energy Directive (RED).
Door uit te gaan van een brandstofnorm voor schepen in plaats van doelstellingen voor brandstofleveranciers bestaat het risico dat er minder emissiereductie plaatsvindt dan voorzien. Een brandstofnorm voor schepen is bovendien moeilijk te handhaven.
De scheepvaartsector zet zich volgens ECSA volledig in voor het koolstofarm maken van de economie, maar het succes staat of valt met de introductie van emissievrije of emissiearme, veilige en algemeen beschikbare alternatieve brandstoffen. Anno 2021 bestaan deze brandstoffen nog niet. ECSA pleit voor een tweeledige aanpak als er EU-maatregelen moeten worden ingevoerd:
“Het introduceren van de juiste prikkels en vereisten voor brandstofleveranciers om koolstofarme en koolstofvrije brandstoffen voor de scheepvaart op de markt te brengen, is een voorwaarde voor het koolstofvrij maken van de sector. Net als bij de invoering van alle nieuwe brandstoffen, kan het kip-ei dilemma alleen worden aangepakt door brandstofleveranciers hierop aan te spreken. Een fonds onder een Market Based Measure (MBM) zou het gebruik van deze brandstoffen kunnen ondersteunen”, aldus Martin Dorsman, secretaris-generaal van de ECSA.
Een fonds onder een EU MBM zou ook de administratieve lasten voor de sector tot een minimum beperken en ervoor zorgen dat alle inkomsten worden geïnvesteerd in de energietransitie.
Dorsman: “Een brandstofnorm moet gericht zijn op brandstofleveranciers en niet op schepen, die slechts brandstofgebruikers zijn. Dit is met name relevant in het kader van het FuelEU Maritime-voorstel. Wanneer de FuelEU Maritime een brandstofnorm zou voorstellen als vereiste voor schepen, zou deze maatregel de bunkermarkt ernstig verstoren. En nog belangrijker: het zou geen stimulans zijn voor verbeteringen van de energie-efficiëntie, of ze nu technisch zijn (ondersteuning van windaandrijving, warmteterugwinning, optimalisatie van romp en propellers) óf operationeel (optimalisatie van routes, slow steaming).
ECSA heeft het standpunt van de Europese scheepvaartsector voorgelegd tijdens de publieke consultatie van de Europese Commissie over de herziening van de EU ETS en de Renewable Energy Directive.
Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.
Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!
Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.