Noordzeeboerderij oogst eerste Noordzeewier | Maritiem Nederland
Nieuws
Proefboerderij Scheveningen test offshore innovaties zoals zeewierteelt en drijvende zonnepanelen (foto: Noordzeeboerderij)

Noordzeeboerderij oogst eerste Noordzeewierredactie | vrijdag 4 mei 2018
Visserij, Offshore Wind

Zo'n 15 kilometer uit de kust van Scheveningen test Proefboerderij Scheveningen nieuwe offshore innovaties zoals zeewierteelt en drijvende zonnepanelen. Op 4 mei is het eerste Noordzeewier van het seizoen geoogst.

Zeewier komt nu vooral uit Azië, maar binnen drie jaar verbouwen commerciële bedrijven dit duurzame gewas binnen windparken op de Noordzee. Dat is de ambitie van de Provincie Zuid-Holland, Gemeente Den Haag en Stichting Noordzeeboerderij. Vanuit de voedingsmiddelenindustrie, horeca en supermarkten is er een groeiende vraag naar hoogwaardig Nederlands zeewier.

"Je kan er bijvoorbeeld heerlijke pesto van maken, maar het kan ook gebruikt worden als voedsel voor dieren", vertelt een woordvoerder van de Noordzeeboerderij. In beschutte gebieden in de Oosterschelde en op Texel wordt al zeewier geproduceerd voor uiteenlopende voedselproducten zoals thee, kruiden en pasta. 

Pionieren op de Noordzee

Afgelopen november heeft Stichting Noordzeeboerderij samen met de Rijksrederij twee modules van ieder 1000 meter zeewierlijn te water gelaten. Het experiment is onderdeel van een innovatietraject voor veilige en duurzame opschaling van zeewierteelt op de Noordzee. De teeltmodules zijn ondanks alle winterstormen niet verplaatst en liggen veilig op hun plek.

Bij de tewaterlating van de teeltmodules is een nieuwe installatietechniek getest. Deze techniek bleek echter nog niet geschikt voor offshore locaties. Het resultaat was dat de modules niet volledig productief zijn. Met lokale partijen wordt gewerkt aan verbeteringen. In de maanden mei en juni kan er geoogst worden. Het zeewier wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden. Al het Noordzeewier gaat voor onderzoek naar Wageningen University & Research. Zij gaan onder meer kijken naar de veiligheid en kwaliteit van het product.

In 2021 operationeel

Vanaf september starten op de Proefboerderij weer nieuwe experimenten. Zo zal Oceans of Energy een test starten met drijvende zonnepanelen en zijn er gesprekken met zeewiertelers om nieuwe teeltmodules te testen. Een klankbordgroep van vijf Nederlandse windparkeigenaren kijkt mee met de ontwikkelingen op de testlocatie.

Binnen drie jaar verwacht Stichting Noordzeeboerderij dat de eerste commerciële zeewierboerderijen gaan starten binnen windparken op de Noordzee.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland