NMT vraagt om bescherming maritieme maakindustrie | Maritiem Nederland
Nieuws
NMT vraagt staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) de alarmbel te luiden.

NMT vraagt om bescherming maritieme maakindustrie

Redactie | vrijdag 7 februari 2020
Maritieme Cluster

NMT heeft staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat gevraagd om op korte termijn bij de Europese Commissie aan te dringen op sectorspecifieke maatregelen ter bescherming van de Europese maritieme maakindustrie tegen de verstorende effecten van prijsdumping met staatssteun uit Azië. Het uitblijven van maatregelen zorgt voor onzekerheid over het voortbestaan van de werkgelegenheid van 30.000 mensen en circa 7 miljard euro omzet.

In Europa als geheel zet het  uitblijven van sectorspecifieke maatregelen om de strategische Europese scheepsbouw- en toeleverindustrie te beschermen tegen prijsdumping ruim 1 miljoen banen en 115 miljard euro omzet in de maritieme maakindustrie op de tocht. 

Geen enkele bescherming

De bestaande WTO- OESO en EU-instrumenten (zoals de Trade Defence Instruments) bieden volgens NMT geen enkele bescherming tegen prijsdumping vanuit Azië. Met name China vormt een groot gevaar. In tegenstelling tot andere producten worden schepen niet volgens de reguliere weg geïmporteerd. Daardoor zijn traditionele grens- of douanemaatregelen niet toepasbaar op verhandelde schepen. Dat is één van de hoofdoorzaken waarom de Europese scheepbouwsector de bouw van koopvaardijschepen al bijna volledig is kwijtgeraakt aan Aziatische concurrenten die met staatssteun schepen bouwen.

De grootste scheepsbouwlanden ter wereld – Zuid-Korea, China en Japan – gaan door met een beleid van massale staatssteun en andere vormen van protectionisme ter ondersteuning van de lokale scheepswerven-, maritieme toeleverindustrie en zelfs scheepvaart. Bovendien richten deze landen hun pijlen nu ook op de complexe Europese scheepstypen en geavanceerde maritieme technologie waar Europese bedrijven nu nog marktleider in zijn.

Zonder adequate tegenmaatregelen zal de Europese maritieme maakindustrie marktaandeel blijven verliezen.

Alarmbel luiden

Samen met de Europese scheepsbouwassociatie SEA Europe heeft NMT de Europese Commissie al eerder gevraagd om specifieke regelgeving voor de scheepsbouw. De Commissie heeft echter steeds aangegeven niet te bewegen zolang de lidstaten niet de alarmbel luiden.

NMT vraagt staatssecretaris Keijzer aan te dringen de bijzondere (strategische) positie van scheepsbouw en maritieme toeleveranciers op te nemen in het EC White Paper on a new Instrument to tackle foreign subsidies.

Daarnaast zou de Europese Commissie de Europese maritieme maakindustrie eindelijk de gepaste handels- en concurrentie-instrumenten aan moeten reiken om zich tegen oneerlijke concurrentieverstoring te beschermen en de sector in Europa te kunnen behouden. In het licht van de recente Europese Green Deal is het van essentieel belang voor Europa om de controle te behouden over zijn maritieme (maak)industrie.

Verder zou er zo snel mogelijk een ronde tafeloverleg met de Europese maritieme maakindustrie, de Europese Commissie en de lidstaten moeten komen om de noodzakelijke oplossingen en instrumenten te ontwikkelen en te implementeren. Ook andere Europese scheepsbouwlanden, zoals Duitsland, Frankrijk, Italië en Denemarken zien de grote urgentie van de situatie. Zij willen deze problematiek op korte termijn bespreken met Eurocommissaris Thierry Breton (Interne Markt).

 

 

Partners Maritiem Nederland