Nieuws
Het nautisch saluut, inclusief erewater, van de sleephopperzuigers Strandway (links) en Ecodelta.

Nieuwe Waterweg en Botlek klaar voor grootste schepenBart Stam | vrijdag 4 oktober 2019

Met een minutenlang nautisch saluut en bijbehorend erewater hebben de sleephopperzuigers Strandway (Boskalis) en Ecodelta (Van der Kamp) op 3 oktober de verdiepte Nieuwe Waterweg en de Botlekhaven officieel geopend. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en Ronald Paul, COO van Havenbedrijf Rotterdam, waren hierbij aanwezig. Het uitbaggeren kost zeventig miljoen euro, keurig verdeeld tussen Rijkswaterstaat en het Rotterdamse havenbedrijf.

Volgens Ronald Paul betekent de voltooiing van het baggerproject dat vanaf heden ook de grote Aframax en New Panamax schepen (diepgang tot 15 meter) via de Nieuwe Waterweg probleemloos kunnen afmeren in de Botlekhaven. Over een lengte van 25 kilometer is er gemiddeld zo’n anderhalve meter slib weggebaggerd. “In plaats van één tanker of bulkcarrier per tijstroom, kunnen er in zo’n periode nu drie schepen de Botlekhaven aanlopen”, aldus de operationeel directeur. “Dit betekent een enorm capaciteitsverbetering voor met name de petrochemische en de natte en drogebulkbedrijven in dit havengebied.”

“Dit is belangrijk voor onze internationale concurrentiepositie, vooral ten opzichte van Antwerpen”, aldus Paul. In de Botlekhaven, die is aangelegd tussen 1955 en 1960, zetelen grote industriële bedrijven als Odfjell, LBC Rotterdam, Vopak en Akzo Nobel. Eerder heeft het havenbedrijf al honderd miljoen euro geïnvesteerd in de verbetering van de infrastructuur, zoals kades, ligplaatsen en aanlegsteigers.

De twee hoofdaannemers van deze tender, die op 26 maart 2018 van start ging, zijn de baggerbedrijven Boskalis en Van der Kamp. Met hun respectievelijke sleephopperzuigers Strandway (beuncapaciteit 4500 m3) en gloednieuwe Ecodelta (6000 m3), die vaart op LNG, hebben zij in zes maanden tijd zo’n vijf miljoen kubieke meter baggerslib verwijderd over een lengte van 25 kilometer.

Daarbij gaat het om het traject vanaf Hoek van Holland tot aan de Beneluxtunnel, inclusief de Botlekhaven. Paul: “Vijf miljoen kuub is ongeveer de helft van het jaarlijkse volume dat we met regulier onderhoudsbaggeren weghalen.” Eerder voltooide het havenbedrijf al het uitbaggeren van de oostelijk gelegen Waal- en Eemhaven.

Grieks vrachtschip

Volgens het oorspronkelijke schema moesten de werkzaamheden al in 2018 zijn afgerond. “Dat het totale project langer heeft geduurd heeft drie belangrijke oorzaken”, legt de COO van Havenbedrijf Rotterdam uit. “Op de eerste plaats moesten we een groot aantal industriële gas, elektriciteits- en telecomleidingen omleggen. Voorts lag het wrak van het vrachtschip ss Chryssi in de weg.” Dit Griekse vrachtschip zonk in 1938 op de Nieuwe waterweg. Duik- en bergingsbedrijf W. Smit heeft vanaf april 2019 het scheepswrak verwijderd met een zogeheten wrakkenknijper.

Paul: “Een derde complicatie was dat door de verdieping het zoutgehalte op de Nieuwe Waterweg is gestegen. Langs de vaarroute zitten tal van innameputten van drie grote waterschappen en drinkwaterbedrijven. Om verzilting van het grond- en drinkwater tegen te gaan, hebben we een groot aantal van die putten moeten verplaatsen naar het oosten.”

Moordende concurrentie

Het uitbaggeren is volgens de operationeel directeur wel volgens plan verlopen. “Deze werkzaamheden hebben ruim zes maanden geduurd.” Hierdoor is in de Botlekhaven de diepte van -14,40 naar -15,90 NAP gegaan. Op het eerste deel van de Nieuwe Waterweg, tussen Hoek van Holland en Maassluis, hebben beide sleephopperzuigers de waterdiepte vergroot van -15 naar -16,20 meter. Het tweede deel tot de Benelux-tunnel heeft nu een waterdiepte van 16,40 meter, in plaats van 14,50 meter.

Volgens Cora Nieuwenhuizen was de grootscheepse verdieping van de Nieuwe Waterweg en de Botlekhaven hard nodig. “De concurrentie tussen zeehavens is moordend en de zeeschepen worden steeds groter. Het was niet langer verantwoord voor de Rotterdamse haven om langer te wachten met dit project.” 

  

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland